Hiili turvassa turpeessa

Kamparin niemimaan suosademetsä Indonesian Sumatralla on maailman suurin turvevaranto. Turpeeseen on varastoitunut noin yhden vuoden hiilidioksidipäästöjä vastaava määrä orgaanista hiiltä. Suoalue joutui uhatuksi, kun sellua ja öljypalmua tuottavat yhtiöt halusivat ojittaa ja kuivattaa Kamparin viljelyplantaaseiksi. Tämä olisi vapauttanut ilmakehään 4,5 miljardia tonnia hiiltä, eli noin puolet alueen hiilivarastosta.

Vuonna 2006 paikalliset ympäristöjärjestöt aloittivat Kamparin niemimaata puolustavan kampanjan. Kampanja vaikutti merkittävästi Kamparin suosademetsien pelastumiseen ja siihen, että alueelle perustettiin uusi kansallispuisto, Zamrud. Suomi tukee Siemenpuu-säätiötä, joka oli kampanjan päärahoittaja.

Lisäksi Siemenpuu rahoitti alueella paikallisjärjestöjen työtä, jossa järjestöt ja paikalliset ihmiset patosivat suosademetsää kuivattavat kanavat. Paikalliset kyläyhteisöt olivat innolla mukana työssä, sillä patojen ansiosta kanavat muuttuivat tuottavien kalalammikoiden ketjuiksi.

Lue lisää Siemenpuu-säätiöstä

Kuva: Mitra Insani, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *