Hiv-lääkkeitä 13,6 miljoonalle

”Olemme voineet tarjota hiv-testin, hoitoa ja neuvontaa yhä useammalle lapselle ja nuorelle”, kertoo tansanialainen Bence Maziku.
Maziku työskentelee Dar es Salaamissa toimivassa aids-palvelukeskuksessa, joka jakaa maksutonta lääkitystä 26 000 hiv-potilaalle. Mazikun työpaikan ja muiden vastaavien keskusten avulla Tansaniassa lasten uudet hiv-tartunnat ovat vähentyneet 60 prosenttia vuodesta 2011 vuoteen 2016.

Maailmanlaajuisesti uudet hiv-tartunnat ovat vähentyneet 40 prosentilla vuosien 2000–2013 välillä. Uusia tartuntoja ja aidsin aiheuttamia kuolemia on estetty erityisesti hiv-lääkityksen avulla, jota vuonna 2014 sai 13,6 miljoonaa tartunnan saanutta. Kymmenen vuotta aiemmin vain 800 000 sairastunutta sai tarvitsemaansa lääkitystä.

Taistelu tautia vastaan kuitenkin jatkuu. Suurin osa sairastuneista elää Saharan eteläpuolisissa Afrikan maissa. Siellä vain 30 prosenttia naisista ja 37 prosenttia miehistä sai vuonna 2014 paikkansapitävää tietoa hivistä ja sen ehkäisemisestä. Suomi on tukenut hivin ja aidsin vastaista työtä kehitysmaissa Unicefin ja UNAIDS-järjestön kautta.

Kuva: Eija Palosuo, grafiikka: Juho Hiilivirta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *