”Jos luovutan, lapset maksavat”

Sankka savu levisi sulattamosta Owino Uhurun kylän ylle Keniassa. Ihmiset sairastelivat, naisten raskaudet päättyivät keskenmenoon ja joesta juoneet kanat kuolivat. Myös sulattamossa työskennelleen Phyllis Omidon poika sairastui. Syyksi paljastui lyijymyrkytys, jonka mahdollisuudesta vinkkasi tehtaalle luvan antanut virkamies.
”Olin todella vihainen! Tehtaalle annettiin toimilupa, vaikka viranomaiset ja hallinto tiesivät, että tehdas tulisi sairastuttamaan siellä työskentelevät ja sen lähellä asuvat”, Omido sanoo.

Omido irtisanoutui ja alkoi kampanjoida tehtaan sulkemiseksi. Vuonna 2009 hän perusti ympäristöoikeuksia ajavan järjestön (CJGEA), joka muun muassa koulutti kenialaisia toimittajia ympäristö- ja terveysoikeuksista suomalaisen Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön KIOS:n tuella. Koulutukseen osallistuneet toimittajat tekivät sulattamon ympäristörikoksista dokumenttiohjelman, jonka aiheuttaman kohun myötä Kenian viranomaiset ovat sulkeneet tähän mennessä yhteensä 17 metallisulattamoa eri puolilla maata. Mombasan tehdas suljettiin vuonna 2014.

Muiden ihmisoikeuspuolustajien tavoin Omidoa on vuosien aikana pahoinpidelty ja yritetty tappaa, hänet on vangittu ja hän pelkää läheistensä puolesta. Hän ei silti anna periksi.
”Jos luovutan, hinnan maksavat lapset.”
Suomi tukee ihmisoikeuspuolustajien työtä kehitysyhteistyövaroin.

Kuva: Sven Torfinn / Panos / MVphotos, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity Kehitylehden uutiskirjeen tilaajaksi ja saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje