Kaikki tytöt koodaamaan

Kenialaiset Sheila Achiena ja Nelly Beizu iloitsevat pääkaupunki Nairobin suurimmassa slummissa Kiberassa. He ovat oppineet koodaamaan. Tytöt haluavat opiskella tietotekniikka-ammatin ja saada alalta työpaikan. Samalla he aikovat näyttää perheilleen, että tytöt pärjäävät tietokoneella siinä missä pojatkin.

Codebus Africa oli Suomi 100 -juhlavuoden hanke, jossa Aalto-yliopiston opiskelijat opettivat koodaustaitoja nuorille. Perinteisesti miesten lajiksi mielletyn tietotekniikan osaajiksi houkuteltiin erityisesti tyttöjä. Yli puolet 1 800 oppilaasta ja 62 afrikkalaisesta ohjaajasta oli naisia.

Koodibussi kiersi vuonna 2017 sadan päivän ajan kymmenessä Afrikan maassa järjestäen 145 koodaustyöpajaa 13–20-vuotiaille nuorille afrikkalaisille. Mukana olivat 15 afrikkalaista teknologia- ja innovaatiokeskusta, yliopistoa ja järjestöä sekä Aalto Global Impact, ulkoministeriö ja Suomen edustustot Afrikassa, suomalainen startup-yritys Mehackit ja Nokia. Valtaosa hankkeen rahoituksesta saatiin yksityissektorilta.

Koodibussin oppia aiotaan hyödyntää myös jatkossa. Afrikkalaisten kumppanien kanssa jatketaan yhteistyötä, ja koulutetut afrikkalaiset ohjaavat vievät oppia eteenpäin.

Kuva: Juho Paavola, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *