81. Kaikki tytöt koodaamaan

Kenialaiset Sheila Achiena ja Nelly Beizu iloitsevat pääkaupunki Nairobin suurimmassa slummissa Kiberassa. He ovat oppineet koodaamaan. Tytöt haluavat opiskella tietotekniikka-ammatin ja saada alalta työpaikan. Samalla he aikovat näyttää perheilleen, että tytöt pärjäävät tietokoneella siinä missä pojatkin.

Codebus Africa oli Suomi 100 -juhlavuoden hanke, jossa Aalto-yliopiston opiskelijat opettivat koodaustaitoja nuorille. Perinteisesti miesten lajiksi mielletyn tietotekniikan osaajiksi houkuteltiin erityisesti tyttöjä. Yli puolet 1 800 oppilaasta ja 62 afrikkalaisesta ohjaajasta oli naisia.

Koodibussi kiersi vuonna 2017 sadan päivän ajan kymmenessä Afrikan maassa järjestäen 145 koodaustyöpajaa 13–20-vuotiaille nuorille afrikkalaisille. Mukana olivat 15 afrikkalaista teknologia- ja innovaatiokeskusta, yliopistoa ja järjestöä sekä Aalto Global Impact, ulkoministeriö ja Suomen edustustot Afrikassa, suomalainen startup-yritys Mehackit ja Nokia. Valtaosa hankkeen rahoituksesta saatiin yksityissektorilta.

Koodibussin oppia aiotaan hyödyntää myös jatkossa. Afrikkalaisten kumppanien kanssa jatketaan yhteistyötä, ja koulutetut afrikkalaiset ohjaavat vievät oppia eteenpäin.

Lue, kuinka koodaaminen auttaa nuoria työllistymään

Kuva: Juho Paavola, grafiikka: Juho Hiilivirta

Kehityspoliittinen painopiste Naiset ja tytöt Talous ja työ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *