Katulapsista roolimalleiksi

”Nykyisin tiedän, mitä voin tehdä asioille, jotka vaikuttavat minuun ja yhteisööni. Haluan auttaa muita nuoria huomaamaan, mitä he voivat tehdä”, sanoo 17-vuotias Lombe Chilekwa, joka toimii sambialaisen nuorten neuvoston puheenjohtajana.

Sambiassa on kymmeniätuhansia katulapsia. Elämä kadulla on kovaa, eikä katulapsilla usein ole riittäviä tukiverkkoja. Kansalaisjärjestö Taksvärkki tukee katulapsia ja lapsia, jotka ovat vaarassa joutua kadulle. Nuorten neuvostoissa syrjäytymisvaarassa olleet lapset ja nuoret oppivat viestintä- ja esiintymistaitoja ja saavat tietoa oikeuksistaan. Moni neuvoston jäsen on kokenut elämänmuutoksen: entiset katulapset eivät enää maleksi kaduilla vaan ovat yhteisönsä roolimalleja. Vuosina 2015–2017 työ tavoitti 1000–2000 nuorta. Hankkeen toteuttaa Sambiassa paikallinen kansalaisjärjestö Barefeet Theatre, jonka toiminta perustuu sosiaaliseen teatteriin ja akrobatiaan.

Kehitysyhteistyön lisäksi Taksvärkki tekee Suomessa globaalikasvatusta, joka kannustaa suomalaisnuoria maailmanlaajuiseen yhteisvastuuseen. Suomalaisnuoret ovat tukeneet kehitysmaiden nuoria 50 vuotta osallistumalla Taksvärkki-keräykseen. Taksvärkki saa tukea Suomen kehitysyhteistyövaroista.

Lue, miksi nuoret haluavat liittyä nuortenneuvostoon

Kuva: Pamela Arslan/Taksvärkki ry, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *