Lainalla omaan kotiin

Morm Sorady pyörittää kahvilaa tehtaan työntekijöille Kambodzhan pääkaupungissa Phnom Penhissä. Hän ansaitsee miehensä kanssa palkkaa yhteensä 360 euroa kuukaudessa, joten rahan säästäminen on vaikeaa. Heidän aiempi kotinsa ei ollut turvallinen kuudelle lapselle. Vuonna 2014 kambodzhalainen rahoituslaitos First Finance myönsi perheelle noin 6700 euron asuntolainan omaan 48 neliön kotiin. Maksuajaksi sovittiin yhdeksän vuotta.

Kambodzhassa asunnon hankkiminen on köyhille vaikeaa. First Finance on maan ensimmäinen rahoituslaitos, joka myöntää köyhille ja alemman keskiluokan perheille luottoja ensimmäisen asunnon hankintaan ja remontteihin.

Vuoden 2015 loppuun mennessä First Financen asiakkaina oli yli 1700 perhettä, joista yli 53 prosenttia oli pienyrittäjiä ja 62 prosenttia naisia. Lähes viidennes lainoista myönnettiin ihmisille, jotka ansaitsevat alle kuusi Yhdysvaltain dollaria päivässä. Yritys antaa lainan lisäksi myös apua ensiasunnon ostoon liittyvien lainopillisten asioiden hoitamisessa. Kehitysrahoitusyhtiö Finnfund on rahoittanut First Financea vuodesta 2013.

Kuva: Finnfund, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *