Poliitikot kouluun Myanmarissa

”Ennen keskityin vain etnisen ryhmäni asioihin. Nyt ymmärrän, ettei se riitä, jos haluamme edistää demokratiaa”, sanoo Shanin osavaltion paikallispoliitikko.
Myanmarissa järjestettiin ensimmäiset demokraattiset vaalit vuosikymmeniin vuonna 2015. Vaalien lisäksi demokratia vaatii toimiakseen kuitenkin myös politiikkaa ja yhteiskuntaa ymmärtävät poliitikot. Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö Demo on järjestänyt hollantilaisen NIMD-järjestön kanssa osavaltioiden poliitikoille kuukauden kestäviä politiikkakouluja vuodesta 2014 lähtien. Suomi tukee työtä kehitysyhteistyövaroin.

Kesään 2017 mennessä politiikkakoulun oli käynyt 136 poliitikkoa 31 puolueesta. Vähintään kolmasosa kursseille osallistujista on naisia. Kursseilla poliitikot ovat ensimmäistä kertaa harjoitelleet monipuoluejärjestelmässä työskentelemistä. 95 prosenttia koulutetuista kertoi oppineensa demokratian ja politiikan perusteista.
”Ennen kurssia monet eivät ymmärtäneet, että poliittisia päätöksiä varten tarvitaan systemaattista ajattelua ja työtä. Nyt osaan analysoida puolueeni vahvuuksia ja heikkouksia, mikä auttaa politiikassa”, arvioi Kayinin osavaltion poliitikko.

Lue, kuinka demokratia rakentuu Myanmarissa

Kuva: Demo, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *