Puhtaat, valkoiset hampaat

Ruokavalioon vähitellen hiipinyt sokeri uhkaa Pohjois-Koreassakin lasten hampaita. Huono suunterveys vaikuttaa kehittyvissä maissa myös lapsen pituuskasvuun ja painoon. Sokerin takia perinteiset tavat hoitaa hampaita eivät enää riittäneet. Pohjois-Koreassa ei tunnettu fluorin merkitystä hampaille eikä sairaaloissa ollut tarpeeksi välineitä hoitaa hampaita.

Kansalaisjärjestö Fida koulutti yhdessä pohjoiskorealaisten hammaslääkäreiden kanssa pjongjangilaisten päiväkotien ja koulujen opettajat sekä viranomaiset suunterveyden edistäjiksi. Lapset saivat hammasharjat ja -tahnat sekä oppaat hampaiden terveydestä. Valistus tavoitti kaikki Pjongjangin kaupungin alueet.

Pohjoiskorealaisten lasten hampaiden reikiintyminen on vähentynyt hankkeen ansiosta. Kun vuonna 2007 koulunsa aloittaneista pjongjangilaislapsista 16 prosentilla hampaat olivat terveet, samoista lapsista 75 prosentilla hampaat olivat terveet vuonna 2014. Valistus on siirtynyt pohjoiskorealaisten vastuulle ja levinnyt myös maaseudulle.

Kuva: Fida, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *