Lapsikuolleisuus puolittui

Saima purskahtaa itkuun, kun laboratorionhoitaja Madina Felicidade pistää tytön sormenpäähän ja puristaa ulos veripisaran. Mosambikilaisella terveysasemalla Felicidade ottaa säännöllisesti malariatestejä alle viisivuotiailta lapsilta. Testit ovat yksi syy, jonka ansiosta yhä harvempi lapsi kuolee maailmassa tartuntatauteihin.

Yksi YK:n vuosituhattavoitteista oli lapsikuolleisuuden vähentäminen. Alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus puolittui vuosien 1990 ja 2015 välillä. Malariaan kuolleiden lasten määrä laski yli kolmanneksella vuosina 2010–2015. Malariatestit, -lääkkeet ja hyttysten torjuntakeinot ovat vähentäneet malariakuolemien määrää tehokkaasti.

Myös rokotukset paransivat merkittävästi lasten terveyttä kehitysmaissa. 227 miljoonaa lasta rokotettiin Maailmanpankin köyhimmille maille suunnatun rahaston (IDA) tuella vuosina 2011–2016. Suomi on osallistunut rokotusohjelmaan rahoittamalla IDAa. Esimerkiksi tuhkarokkorokotuksien ansiosta tautiin sairastuneiden määrä väheni 25 vuodessa 67 prosenttia.

Kuva: Liisa Takala, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *