55. Suomi-vettä vietnamilaisille

”Aiemmin lapset kaupungeissamme sairastelivat paljon enemmän. Nykyään poikani Nguyễn Hà Manh Hùng ei juuri kärsi vatsaongelmista”, vietnamilainen Hà Thi Huễ kertoo. Hän asuu yhdessä Vietnamin 25 kaupungissa, joissa Suomi on tukenut vesihuollon ja viemäröinnin parantamista. Reilut kymmenen vuotta kestäneen hankkeen ansiosta 150 000 ihmistä saa talousvettä ja liki 10 000 kotitaloutta on liitetty viemäriverkkoon.

Niin sanottu Suomi-vesi on tunnettua myös suurkaupungeissa Hanoissa ja Haiphongissa, joissa Suomen ja Vietnamin vesialan yhteistyö alkoi jo 1980-luvulla. Yhteistyön ansiosta yhteensä miljoonat ihmiset saavat nyt puhdasta vettä. Yhdessä suomalaiset ja vietnamilaiset ovat kehittäneet vesihuoltoa, jäteveden puhdistusta ja tulvavesien hallintaa maan muissakin kaupungeissa.

Suomi-vedellä on Vietnamissa erittäin hyvä maine ja suomalaiset ovat toivottuja yhteistyökumppaneita. Maan vaurastuttua yli 30-vuotinen kehitysyhteistyö on jäämässä taa. Myös vesipuolella ollaan siirtymässä kaupalliseen yhteistyöhön. Suomalaisilla vesialan toimijoilla yhteistyö vietnamilaisten kanssa on jo aluillaan.

Kuva: Riikka Seppälä, grafiikka: Juho Hiilivirta

Kehityspoliittinen painopiste Ruokaturva, vesi, energia ja luonnonvarat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *