25. Terveyttä 13 000 siirtolaiselle

Vuonna 2015 Suomeen saapui 35 000 turvapaikanhakijaa, viime vuonna 5 600. Suurimmat määrät siirtolaisia kuitenkin vastaanottavat Afrikan ja Lähi-idän maat. Esimerkiksi Marokko, Egypti, Tunisia, Libya ja Jemen ovat merkittäviä kauttakulkusiirtolaisten vastaanottajamaita. Kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM arvioi maiden vastaanottaneen yli kaksi miljoonaa siirtolaista vuonna 2015. Siirtolaisten määrä ja heidän tarvitsemansa välttämättömät palvelut kuormittavat maiden omaa palveluntarjontaa.

Suomi vaikuttaa kehitysyhteistyöllä pakotetun muuttoliikkeen taustalla oleviin syihin, ettei ihmisten olisi pakko lähteä kotoaan. Tämän lisäksi kehitysyhteistyöllä turvataan siirtolaisten ihmisoikeuksia ja välttämättömiä palveluita.

Suomi tukee IOM:n työtä, jonka tavoite on parantaa kauttakulkusiirtolaisten terveystilannetta ja hyvinvointia Marokossa, Egyptissä, Libyassa, Tunisiassa ja Jemenissä. Kahden vuoden aikana työ on auttanut yhteensä noin 13 000 siirtolaista, erityisesti kaikkein eniten apua tarvitsevia ihmisiä, kuten ilman huoltajaa olevia alaikäisiä lapsia, yksinhuoltajaäitejä ja ihmiskaupan uhreja. Siirtolaiset saavat lääketieteellistä ja humanitaarista apua, tietoa siirtolaisille tarjolla olevista terveyspalveluista. Myös paikallisia viranomaisia tuetaan vastaamaan siirtolaisten tarpeisiin.

Kuva: IOM Egypti, grafiikka: Juho Hiilivirta

Kehityspoliittinen painopiste Muu kehitys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *