Todisteita seksuaalirikoksista

”Ennen jouduimme lähettämään näytteet Keniaan tai Etiopiaan. Ne saattoivat tuhoutua matkalla, ja tulosten saamisessa kesti viikkokaupalla. Nyt saamme tulokset luotettavasti ja nopeasti”, sanoo Dahil Ali Somalian Puntmaan ensimmäisessä, uutuuttaan kiiltelevässä oikeustieteellisessä laboratoriossa.

Ali analysoi muun muassa dna-näytteitä raiskaus- ja seksuaalirikosten todistusaineistoksi. Somaliassa harva seksuaalirikollinen päätyy oikeuteen. YK:n väestörahasto UNFPA rakentaakin maahan järjestelmää, jotta rikolliset saadaan tuomiolle. Laboratorion lisäksi Puntmaan suurimpaan julkiseen sairaalaan Garoween on perustettu keskus, jossa uhrit saavat lääketieteellistä ja psykologista hoitoa sekä lakiapua asian viemiseksi oikeuteen. Puntmaa hyväksyi vuonna 2016 myös ensimmäisen seksuaalirikokset kriminalisoivan lain. Ensimmäiset raiskaustapaukset on jo saatu oikeuteen.

Suomi tukee UNFPAn lisäksi YK:n kautta Somalian poliisivoimien koulutusta seksirikosten tunnistamiseksi ja käsittelemiseksi. Erityisesti naisten kouluttautumista poliiseiksi tuetaan, sillä kulttuurisyistä naisuhrit haluavat kertoa kohtaamastaan väkivallasta vain naispoliiseille. Ensimmäiset naispoliisit työskentelevät jo poliisivoimissa ja toimivat esikuvina muille naisille.

Lue, kuinka seksuaalirikolliset halutaan vastuuseen teoistaan

Kuva: Joonas Lehtipuu, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *