Tuulivoima vahvistaa Somaliaa

Pitkään jatkunut sisällissota romahdutti Somalian. Nyt valtiota rakennetaan pala palalta. Yksi romahtaneista järjestelmistä on sähköverkko. Arkea, työpaikkoja ja teollisuutta on vaikea saada tehokkaaksi ilman sähköä.

Suomen tukeman Maailmanpankin jälleenrakennusrahaston yksi tavoite on parantaa sähkötuotantoa Somaliassa. Vähäinen energia on huippuhinnoissa ja toimiva sähköverkko kattaa vain pienen osan ihmisistä. Ihmiset turvautuvat kalliisiin ja saastuttaviin diesel-generaattoreihin, jos niitä on saatavilla. Tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen. Rahaston teettämä kartoitus paljasti, että Somalialla on erinomaiset mahdollisuudet etenkin tuulivoiman tuotantoon. Hankkeen lopuksi Somalia saa maailmanluokan tuulikartan ja tietopankin, jotka auttavat energiaratkaisujen suunnittelussa. Jatkossa aurinko ja tuuli voivat tuoda paitsi sähköä myös töitä konfliktista toipuvalle kansakunnalle.

Rahaston avulla Somaliaa rakennetaan laaja-alaisesti vuosina 2014–2023. Sen tuella vahvistetaan valtion hallintoa, sen keskeisiä instituutioita ja valtiovarainhallintaa. Tuella luodaan myös yksityisen sektorin toimintaa kehittävää lainsäädäntöä.

Kuva: Jean-Pierre Larroque, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *