Tytöille koulutus, ei häämekkoa

Kamerunilaisen 14-vuotiaan Faouzia Yayan isä pakotti tytön menemään naimisiin aikuisen miehen kanssa. Avioliitto muuttui väkivaltaiseksi nopeasti.
”Minua lyötiin jatkuvasti”, kertoo Faouzia.
Vuonna 2014 Kamerunissa 22 prosenttia 15–19-vuotiaista tytöistä oli naimisissa. Lapsivaimot lopettavat koulunkäynnin aikaisemmin kuin muut lapset ja ovat alttiimpia väkivallalle. Lapsena raskaaksi tulleilla on suurempi riski sairastua raskausaikana.

YK:n väestörahasto UNFPA tukee lapsiavioliittojen vastaista työtä Kamerunissa muun muassa Fighting Violence against Women -järjestön kautta. Järjestön naiskeskuksessa väkivaltaa kokeneet naiset saavat ammatillista koulutusta sekä tietoa terveydenhoidosta ja tasa-arvosta. Faouzia Yaya opiskelee keskuksen avulla vaatturiksi.
”Oppimieni taitojen avulla pystyn suunnittelemaan elämääni itse”.

UNFPA rahoittaa Kamerunissa myös aviomiesten kerhoja, joissa miehet kuulevat lapsiavioliittojen ja -raskauksien vahingollisista seurauksista sekä tyttöjen koulutuksen eduista. Kamerunissa hyväksyttiin heinäkuussa 2016 uusi UNFPAn ajama laki, jonka ansiosta pakko- sekä lapsiavioliitot on nyt kielletty vankeus- ja sakkorangaistusten uhalla. Suomi tukee UNPFAn työtä.

Kuva: UNFPA Kamerun, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *