Vastuullista vaeltamista

Aamuaurinko sarastaa Chisapanin kylässä Nepalissa. Valo lankeaa vaellusreitille, joka vie reilun kahden kilometrin korkeudella sijaitsevaan Nagarkotin kylään. Siellä ovat Katmandun laakson hienoimmat näköalapaikat, joilta avautuu maisema kohti Himalajan vuoristoa.

Nepal on tunnettu vaelluskohde. Enemmistö turisteista vierailee kuitenkin vain suosituimmilla vaellusreiteillä, joten heidän tuomansa rahat keskittyvät tietyille seuduille. Ulkoilujärjestö Suomen Latu ja nepalilainen NETIF-järjestö halusivat houkutella turisteja myös muualle, joten ne kunnostivat Katmandun laaksossa sijaitsevan vanhan kulttuurireitin vuosina 2011–2013. Reitti on 72 kilometriä pitkä. Sen varrella on sekä kyläelämää, buddhalaisia pyhiinvaelluskohteita että pengerviljelmiä. Reitti on osa vuonna 2011 avattua Great Himalaya Trail -vaellusreittiä, jolla on Nepalin puolella pituutta 1700 kilometriä.

Paikalliset asukkaat hyötyivät kulttuurireitin kunnostamisesta monella tapaa. Reitin, roskakorien ja muun vaellusinfrastruktuurin rakentamisen lisäksi hanke paransi paikallisyhteisöjen matkailuosaamista, toimeentuloa ja ympäristön kuntoa. Suomen Latu sai työlleen tukea Suomen kehitysyhteistyövaroista.

Kuva: Hanna Päivärinta, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *