56. Viljelijäklubi ei ole herrakerho

”Olen oppinut paljon vihannesten viljelystä, istutustekniikoista ja kompostin hyödyntämisestä lannoitteena. Viime vuonna pystyin korjaamaan vihannessatoa ympäri vuoden. Se auttoi perheeni ravitsemisessa. Lisäksi sain vihanneksista myyntituloja, joilla pystyin ostamaan peltilevyjä kattoa varten ja koulutarvikkeita kahdelle lapselleni”, kertoo mosambikilainen Benedito Joaquim.

Nyt Benedito Joaquim on innostunut jauhantamyllystä. Sen avulla hän saa jalostettua maissisatonsa puuroksi ja jauhettua maniokkinsa jauhoksi.

Suomi tukee Mosambikissa Sofalan ja Zambezian maakunnissa toteutettavaa maaseutukehityshanketta. Mosambikilainen ADPP-järjestö perusti keskisessä Mosambikissa sijaitsevaan Wandanan kylään viljelijäkerhoon. Kerhon jäsenet, kuten Joaquim, ovat hyötyneet kerhon työstä merkittävästi. Järjestö on perustanut kaikkiaan 300 viljelijäklubia. Niissä köyhät viljelijät saavat tietoa viljelymenetelmistä, ravitsemuksesta ja terveydestä sekä opastusta markkinointiin ja maan rekisteröintiin. Klubit eivät ole mitään herrakerhoja, sillä viljelijäklubien 15 000 jäsenestä yli puolet, 56 prosenttia, on naisia.

Kuva: ADPP, grafiikka: Juho Hiilivirta

Kehityspoliittinen painopiste Ruokaturva, vesi, energia ja luonnonvarat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *