Viljelijäklubi ei ole herrakerho

”Olen oppinut paljon vihannesten viljelystä, istutustekniikoista ja kompostin hyödyntämisestä lannoitteena. Viime vuonna pystyin korjaamaan vihannessatoa ympäri vuoden. Se auttoi perheeni ravitsemisessa. Lisäksi sain vihanneksista myyntituloja, joilla pystyin ostamaan peltilevyjä kattoa varten ja koulutarvikkeita kahdelle lapselleni”, kertoo mosambikilainen Benedito Joaquim.

Nyt Benedito Joaquim on innostunut jauhantamyllystä. Sen avulla hän saa jalostettua maissisatonsa puuroksi ja jauhettua maniokkinsa jauhoksi.

Suomi tukee vuosina 2014–2018 Mosambikissa Sofalan ja Zambezian maakunnissa toteutettavaa maaseutukehityshanketta. Mosambikilainen ADPP-järjestö perusti keskisessä Mosambikissa sijaitsevaan Wandanan kylään viljelijäkerhon. Kerhon jäsenet, kuten Joaquim, ovat hyötyneet kerhon työstä merkittävästi. Vuoteen 2017 mennessä järjestö oli perustanut kaikkiaan 300 viljelijäklubia. Niissä köyhät viljelijät saavat tietoa viljelymenetelmistä, ravitsemuksesta ja terveydestä sekä opastusta markkinointiin ja maan rekisteröintiin. Klubit eivät ole mitään herrakerhoja, sillä viljelijäklubien 15 000 jäsenestä yli puolet, 56 prosenttia, on naisia.

Kuva: ADPP, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *