Vallanvaihto Yhdysvalloissa merkitsee maan paluuta YK-vetoiseen maailmaan.
Yhdysvaltain marraskuisten presidentinvaalien tulos vaikuttaa myös kehitysyhteistyöhön. Vaikutusvaltaisen brittiläisen ODI-ajatushautomon entinen toiminnanjohtaja Alex Thier pitää vaalitulosta hyvänä kansainvälisen yhteisön näkökulmasta.
Devex-uutispalvelulle puhuneen Thierin mukaan Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump on yrittänyt leikata kehitysyhteistyövaroja ja vähätellyt Yhdysvaltain kumppaneita ja instituutioita. Hänen seuraajansa Joe Biden sen sijaan pitää kehityskysymyksiä tärkeinä.
Millaista presidentti Bidenin luotsaama kehitysyhteistyö tulee sitten olemaan?
Devexin toimittajan Adva Saldingerin mukaan Biden palauttaa ensi töikseen Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimukseen, ja uusi hallinto nostanee ilmastonmuutoksen keskeiseksi teemaksi kehitysyhteistyössään.
Biden myös melko varmasti toimii sen puolesta, että kehitysrahoituslaitosten tuki fossiilisille polttoaineille loppuisi kaikkialla muualla paitsi kaikkein köyhimmissä maissa.
Joe Bidenin oletetaan peruvan Donald Trumpin käynnistämä eroprosessi Maailman terveysjärjestöstä WHO:sta.
TOINEN PAINOPISTE tulee olemaan globaali koronapandemian vastainen työ. Joe Bidenin oletetaan peruvan Donald Trumpin käynnistämä eroprosessi Maailman terveysjärjestöstä WHO:sta ja siirtävän maansa kansainvälisen pandemiakoordinoinnin kehitysyhteistyöviraston USAIDin vastuulle.
Bidenin hallinnon alkutoimiin kuulunee myös kehitysyhteistyöjärjestöjen vapauttaminen republikaanien säätämistä tiukoista abortinvastaisista säännöistä ja YK:n väestörahaston UNFPAn rahoituksen palauttaminen. Trump lakkautti rahaston tuet väittämällä, että organisaatio on rahoittanut abortteja Kiinassa.
Presidentti Bidenin odotetaan ylipäätään nostavan demokratian ja ihmisoikeudet ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa ohjaaviksi periaatteiksi.
Kehitysyhteistyötä uudistavan MFAN-verkoston johtaja Conor Savoy kuitenkin varoittaa Devexin haastattelussa, että palaaminen kansainväliseen yhteistyöhön ei ole helppoa.
”Neljää viime vuotta ei voida pyyhkäistä pois taikasauvalla. Vaikka maailma haluaa Yhdysvallat mukaan yhteistyöhön, joissain tapauksissa se on jo jatkanut eteenpäin ilman meitäkin.”
TEKSTI JUKKA ARONEN KUVA USAID
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.