Tahmean kullan maa – kaksi kolmasosaa arabikumista tuotetaan Sudanissa

Akasiapuun pihka tunnetaan arabikumina, jota tarvitaan sakeuttamisaineena virvoitusjuomissa, makeisissa ja leivonnaisissa. Sitä käytetään myös lääkkeissä, maaleissa ja kosmetiikassa.

KUVAT JA TEKSTI JENNY GUSTAFSSON

Tekijä on vapaa toimittaja ja valokuvaaja.

Amin Al-Hassan kerää akasiapuun pihkaa sonkilla, pitkällä puukepillä, jonka päässä on terävä metallikoukku. Viljelykset sijaitsevat hänen kotikylänsä Timnan liepeillä Kordofanissa, eteläisen Sudanin kuivassa hiekkaerämaassa. Akasiapuut sitovat hyvin typpeä ja siksi parantavat myös esimerkiksi sesamin ja maapähkinän kasvua.
Amin Hamid ojentaa tahmaisia käsiään. Akasiapuun pihka kerätään keskellä päivää, kun lämpö on ehtinyt sitä jo pehmentää. ”Aamuisin olisi viileämpää mutta työskentely olisi vaikeampaa, kun pihka on kovaa ja sitä hankala irrottaa.”
Akasiapuuta on viillettävä veitsellä juuri sopivasti, jotta se tuottaisi tasaisesti pihkaa. Puut puhdistetaan pihkasta kahden viikon välein.
Kordofanin Timnasta arabikumi kuljetetaan läheiseen kaupunkiin Elobeydiin, jossa se puhdistetaan, lajitellaan ja paketoidaan teollisuusalueen tiloissa. Työ tehdään käsin: Hawa Mohammad noukkii pois hiekanjyvät ja oksanpalat kumipaakuista, jotka murskataan mureniksi puunuijalla. Puhdas lopputulos varmistetaan toistamalla käsittely moneen kertaan. Puolet Sudanissa tuotetusta arabikumista viedään Eurooppaan, lähinnä Ranskaan, jossa se jalostetaan jauheeksi. Elintarvikkeissa sen koodi on E414.
Hawa Mohammed puhdistaa työkseen arabikumia teollisuusalueella, jossa käsitellään ja pakataan myös sesamia ja maapähkinöitä.
Lounastauolla Hawa Mohammed ja hänen työkaverinsa nauttivat eväinään friteerattua falafelia, salaattia ja leipää.
Timnassa kaikki perheet keräävät arabikumia ainakin osan aikaa vuodesta. Sen lisäksi, että arabikumia myydään globaalin teollisuuden tarpeisiin, paikalliset lääkitsevät sillä vatsaongelmia ja särkeviä niveliä. Sudanissa kauppiaat markkinoivat arabikumia myös superruokana, joka vahvistaa puolustuskykyä ja edistää vitamiinien imeytymistä.