Tutkijat: Venäjän vaikutusvaltaa Afrikassa liioitellaan

Venäjä on aktiivinen monissa Afrikan maissa. Silti lännessä Venäjää katsotaan niin pelokkaasti, että helposti sen vaikutusvaltaa liioitellaan.

Venäjän yksityinen Wagner-armeija ja sen touhut Afrikassa olivat pitkään suuri puheenaihe, samoin Venäjän ulkopolitiikan aktiivisempi laajeneminen Afrikan mantereelle. Suomessa Venäjän kasvavaa vaikutusvaltaa Afrikassa on käsitelty ainakin Ilta-Sanomissa, Verkkouutisissa, Kauppalehdessä, Suomen Kuvalehdessä – ja Kehitys – Utveckling -lehdessä.

Maailmalla siitä on kirjoitettu muun muassa ABC Newsissa, BBC:llä ja The Economistissa.

Nyt tukijat Duncan Money ja Tycho van der Hoog kirjoittavat World Politics Review -lehdessä, että Venäjän rooli Afrikassa ei ole niin suuri kuin näyttää.

Venäjä on kyllä käyttänyt hyväkseen etenkin Länsi-Afrikassa kasvanutta Ranska-vastaisuutta, mutta sillä ei tutkijoiden mukaan ole monessakaan maassa kovin toimivaa tai pitkäaikaista diplomaattista läsnäoloa tai edes koherenttia toimintaa. Jonkin verran palkkasotilaita voi olla, mutta se yksin ei takaa merkittävää vaikutusvaltaa.

Tutkijoiden mukaan länsimaiden media välittää liioiteltua kuvaa myös Wagnerin – joka nykyään tunnetaan nimellä Africa Corps – sotilaallisesta läsnäolosta. Karttoihin saatetaan värittää kokonaiset maat, jos niissä on nähty tai huhuttu olevan yksittäisiä joukkoja. Jos vähän kärjistää, 54 sotilaalla saisi näin katettua koko mantereen, jos heittäisi yhden ukon joka maahan.

Lännessä ehkä nähdäänkin Venäjän Afrikka-työ mustavalkoisten lasien läpi: ajatellaan, että siellä se Venäjä hakee kultaa rahoittaakseen sotaa Ukrainassa, kun lännen vaikutusvalta Afrikassa on pienentynyt.

Afrikan maiden näkökulmasta saattaa kuitenkin olla niin, että Venäjä on vain yksi peluri muiden joukossa. Ja Afrikan maiden näkökulmasta ne saattavat ennemmin peluuttaa Venäjää kuin Venäjä niitä. Tilanne on hyvä, jos voi jutella niin Venäjän, Kiinan, Euroopan unionin kuin Yhdysvaltojenkin kanssa ja tehdä itselleen parhaita mahdollisia diilejä.

Kultaa saadaan, mutta kuinka paljon

Tutkijat kyseenalaistavat myös länsimediassa usein nähtyjä väitteitä kulta-aarteista, joita venäläiset Afrikasta saavat.

Africa Corpsilla (os Wagner) on kyllä joitain kultakaivoksia, mutta niidenkin merkitystä liioitellaan. On esimerkiksi sanottu, että Keski-Afrikan tasavallassa Ndassiman kaivos on 2,8 miljardin Yhdysvaltain dollarin kaivos, joka voi vuosittain tuottaa Venäjälle 290 miljoonaa dollaria.

Tarkemmin katsottuna kyseisen kaivoksen kokonaismalmin arvoksi on arvioitu tuo 2,8 miljardia dollaria, mutta kullan todellisesta määrästä ei ole mitään takeita, saati paljonko sitä saadaan louhittua. Vastaavasti 290 miljoonaa dollaria on tutkijoiden mukaan satelliittikuvista päätelty arvio vuosittain louhittavan kullan arvosta. Se taas on kaukana mahdollisista voitoista, sillä kullankaivuu ja (sala)kuljettaminen maasta on kallista puuhaa. Eittämättä sitä tehdään ja voitollekin jäädään, mutta itsekin yrittäjänä tiedän, että myynnit ovat usein hyvin kaukana siitä, mitä viivan alle jää voittoa.

Tutkijat myös huomauttavat, että voitot eivät välttämättä edes päädy Kremliin asti. Yksityiset armeijat ovat usein varsin itsenäisiä, joten ne voivat ottaa vaikka kaiken omaan kassaansa.

Toinen peluri jää huomaamatta?

Kun länsimedia keskittyy Venäjään, meiltä saattaa jäädä huomiotta toinen vaikutusvaltaansa kasvattava peluri. Arabiemiraatit on The Africa Reportin mukaan hyvin määrätietoisesti ottanut jalansijaa monissa Afrikan maissa.

Emiraateista on tullut Kiinan, EU:n ja Yhdysvaltojen jälkeen neljänneksi suurin sijoittaja Afrikan maissa – sitä on kiinnostanut etenkin infra-, energia-, maatalous-, telekommunikaatio- ja logistiikka-alat.

Itse asiassa myös tutkijat World Politics Review -lehdessä toteavat, että Emiraatit ovat suurempi kullan viejä Afrikan mantereelta kuin Venäjä.

Venäjä siis aivan varmasti haluaa lisää jalansijaa Afrikan mantereella ja sieltä resursseja. Mutta meidän katseemme on ehkä niin voimakkaasti ja pelonsekaisesti Venäjällä, että ylitulkitsemme sen toimia Afrikassa. Ei Venäjä ota kokonaista mannerta haltuunsa, vaan se on yksi peluri muiden joukossa.

Kuva on luotu Midjourney-tekoälyllä.

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5