Viestintä ja kehitys -säätiö tukee journalistien sananvapautta myös El Salvadorissa ja Hondurasissa.
Sensuuria, pelottelua ja uhkailua. Vihakampanjoita ja tappouhkauksia. Terrorismisyytöksiä, vangitsemisia ja maastapakoja.
Näin kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö kuvaa nicaragualaisten toimittajien arkea.
”Riskeistä huolimatta vapaa media on ainoa keino tuoda julki ihmisoikeusloukkauksia ja hallinnon väärinkäytöksiä”, sanoo Julio López.
Vuoden 2007 jälkeen presidentti Daniel Ortegan kaudella on lakkautettu 20 itsenäistä mediaa.
Hän on toimittaja Onda Local -verkkomediassa, joka edistää aktiivista kansalaisuutta ja kriittistä ajattelua Nicaraguassa. Se on myös yksi Viestintä ja kehitys -säätiön Vikesin yhteistyökumppaneista alueellisessa sananvapaushankkeessa Keski-Amerikassa.
Vikesin asiantuntija Kimmo Lehtonen kertoo, että vuoden 2007 jälkeen presidentti Daniel Ortegan kaudella on lakkautettu 20 itsenäistä mediaa. Ortegan perhe ja lähipiiri omistavat tai määräävät kymmeniä eri medioita.
Lait rajoittavat sananvapautta
Vikesin sananvapaushanke käynnistyi vuonna 2017. Onda Localin lisäksi yhteistyötä tehdään nicaragualaisen ympäristöjärjestön Centro Humboltin ja elsalvadorilaisen verkkomedian El Faron kanssa. El Faron aineistoa on julkaistu muun muassa yhdysvaltalaisessa sanomalehdessä The New York Timesissa, ja sen vuosittain järjestämä ForoCAP-foorumi kokoaa yhteen alueella työskenteleviä toimittajia.
Hondurasissa tuetaan pienimuotoisesti tutkivaa journalismia.
Hankkeen tavoite on kehittää medioiden omavaraisuutta, vahvistaa niiden journalistista tuotantoa sekä auttaa toimittajia verkostoitumaan. Hankkeessa on myös tuettu vuonna 2018 perustettua Nicaraguan itsenäisten toimittajien liittoa. Siinä on noin 300 jäsentä eli käytännössä lähes kaikki maassa toimivat itsenäiset toimittajat.
Nicaragualaisen median toimintaympäristö on hankala, Julio López sanoo. Julkisuuslaista huolimatta julkista tietoa on vaikea hankkia. Viranomaiset eivät välttämättä vastaa tietopyyntöihin. Yksityisten toimijoiden tiloja on myös otettu haltuun ja omaisuutta takavarikoitu.
Daniel Ortegan hallinto on rajoittanut jopa sanomalehtipaperin hankintaa.
Sananvapautta heikentävät myös viime vuonna säädetyt lait kyberrikollisuudesta ja ulkomaisista agenteista. Edellisen perusteella ketä tahansa voidaan syyttää teoista, jotka häiritsevät yleistä järjestystä. Jälkimmäinen taas pakottaa ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt rekisteröitymään ”ulkomaisiksi agenteiksi”, joita on helppo valvoa.
Entinen yhteistyökumppani
”Julkiset mielenosoitukset ja jopa rauhanomaiset kokoontumiset ovat kiellettyjä. Kansalaisilla ei ole keinoja ilmaista itseään.”
Suomi teki kehitysyhteistyötä Nicaraguassa yli 30 vuotta 2010-luvun alkuun asti. Managuan suurlähetystö suljettiin vuonna 2013.
Daniel Ortegan valtakaudella yhteistyön edellytyksiä ei juurikaan ole. Maan tilanne on kaoottinen.
”Julkiset mielenosoitukset ja jopa rauhanomaiset kokoontumiset ovat kiellettyjä. Kansalaisilla ei ole keinoja ilmaista itseään”, Julio López sanoo.
Interamerikkalaisen ihmisoikeuskomission mukaan vuonna 2018 alkanut poliittinen kriisi on vaatinut vähintään 328 kuollutta ja noin 2 000 loukkaantunutta. Arviolta 100 000 ihmistä on paennut Nicaraguasta.
Marraskuussa Nicaraguassa järjestetään vaalit. Ortegan odotetaan hakevan jatkokautta.
”On mahdollista, että sorto lisääntyy vaalien alla. Mietimme turvallisuuskäytäntöjä jo nyt. Pitäydymme kuitenkin periaatteissamme ja julkaisemme linjamme mukaista aineistoa”, López sanoo.
TEKSTI SANNA LINDGREN KUVAT KIMMO LEHTONEN/VIKES
Kirjoittaja on korkeakouluharjoittelija kestävän kehityksen ja kaupan viestinnän yksikössä ulkoministeriössä.
Pääkuvassa Julio López Onda Local -verkkomediasta.