Myanmarin journalistit julkaisevat vain piiloistaan

Sotilasjuntta on sulkenut toimitukset, rajoittanut verkkoyhteyksiä ja kieltänyt satelliittiantennit.

Helmikuun alussa vallan kaapannut armeija on vienyt toimiluvat kaikilta Myanmarin riippumattomilta medioilta. Toimituksia ratsataan. Huhtikuun loppuun mennessä 70 journalistia on pidätetty. Luku kasvaa, sillä ammattikunta on sotilasjuntan silmissä vaarallisempi kuin tavalliset mielenosoittajat.

Tietoliikennelain 66. pykälä kieltää herjaamisen ja kunnianloukkauksen. Sen nojalla on lähetetty vankilaan runoilijoita ja teatterintekijöitä.

Internet toimii vain osan aikaa päivästä, mobiiliverkko ei lainkaan. Armeija on myös kieltänyt satelliittiantennit ja takavarikoi niitä mielivaltaisesti. Silti esimerkiksi Myanmar Now’n, Irrawaddyn ja muidenkin sanomalehtien verkkosivuilla julkaistaan päivittäin uutisia. Myös DVB-tuotantoyhtiö (The Democratic Voice of Burma) raportoi mielenosoituksista. 

Huhtikuun lopussa sotilaat kuitenkin tunkeutuivat DVB:n kameramiehen sekä Thanlyin Post -paikallislehden päätoimittajan koteihin. Heidät ja heidän sukulaisensa pidätettiin, tietokoneet ja puhelimet takavarikoitiin.  

Toimittajien syytteet perustuvat yleensä rikoslain 505. pykälään, joka kieltää armeijan toiminnan haittaamisen. Tietoliikennelain 66. pykälä taas kieltää herjaamisen ja kunnianloukkauksen, ja sen nojalla on lähetetty vankilaan muiden muassa runoilijoita ja teatterintekijöitä. Pykälien perusteella pidätettiin toimittajia ja taiteilijoita myös Myanmarin lyhytkestoisen demokratian aikana.

”Toimittajat julkaisevat piiloistaan, kuten minäkin”, viestittää 39-vuotias vapaa toimittaja Htet Khung Lin Myanmarista. Hän toimii An Independent Journalist Force -ryhmässä, joka pyrkii auttamaan pidätettyjä kollegoja.

Uutisseinä sammui hetkeksi

Vallankaappauksen jälkeen toimittajat pyrkivät käyttämään julkaisualustana mitä tahansa pintaa, jolle voitiin heijastaa kuvia tai tekstejä projektorilla. Helmikuun lopussa dokumentaristit perustivat 100 Projectors Fighters -ryhmän, joka heijasti öisin videoitaan kaupunkien seinille. 

Lauantaina 27. maaliskuuta armeija vietti vuosittaista juhlapäiväänsä, ja iltaan mennessä sotilaiden luoteihin oli kuollut yli sata ihmistä. 100 Projectors Fightersin jäseniä pidätettiin. Ryhmä painui maan alle, ja projektorit hiljenivät ainakin vähäksi aikaa.

TEKSTI SINI SAARITSA KUVA KAUNG HTET

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Pääkuvassa lääkärien mielenosoitus Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa helmikuussa 2021.