Malariajägarna på Zanzibar

Globalt dödar malaria ett barn varannan minut. På Zanzibar har man gjort revolutionära framsteg för att eliminera sjukdomen. Fältarbetare på motorcyklar, utrustade med mediciner, smarttelefoner och surfplattor är på väg att vinna kampen mot malaria.

Hon sparkar för att få i gång motorcykeln. Den hostar svart rök som fyller luften bakom avgasröret. Habiba Suleiman Seif, 32, tar upp mobiltelefonen och läser de sista meddelandena. Hälsokliniken i byn Shakani rapporterar via sms om en ny malariapatient. Hon sätter fart mot kliniken för att skaffa mer information om den malariasmittade innan hon kör vidare till patientens hem.

Utrustad med motorcykel, malariamediciner och surfplatta med en app som är utvecklad av malariaexperter kör Habiba från hem till hem för att behandla malariapatienter och förhindra nya utbrott. Hon är en av 20 fältarbetare, som går under namnet Malaria Surveillance Officers, som jobbar för att utrota malaria på Zanzibar. År 2004 låg förekomsten av malaria på omkring 40 procent. I dag är siffran nere i 0,003 procent.

”I mitten av 2000-talet hade över hälften av alla skolbarn malaria. Vi fick många samtal från lärare som behövde hjälp med elever som kollapsat på skolgården.”

”I mitten av 2000-talet hade över hälften av alla skolbarn malaria. Vi fick många samtal från lärare som behövde hjälp med elever som kollapsat på skolgården”, säger Abdullah Suleiman Ali, som leder Zanzibar Malaria Elimination Program (ZAMEP).

Han har varit chef för statens malariaprogram i över 20 år. Utdelning av myggnät, effektiva myggmedel, samt utbildning av fältarbetare och sjukvårdspersonal har varit viktiga åtgärder.

”Det är ett omfattande program där hela samhället är involverat. Att förändra människors uppfattning om malaria har varit en av de viktigaste och svåraste uppgifterna. Tidigare hade ingen någon aning om vad malaria var. I dag är folk utbildade”, säger Suleiman Ali.

Satsning på ny mobilteknik

Habiba svänger av från huvudvägen och kör in på en lerig skogsväg. Utanför ett litet hus sitter tioåriga Talib Ali. Han har testat positivt för malaria på kliniken och nu ska Habiba ta prover på hela familjen. Alis lillebror testar också positivt och Habiba öppnar en app på surfplattan för att registrera informationen.

”Mobilsignaler rör sig snabbare än myggor”, säger forskare vid RTI International som har utvecklat programmet Coconut Surveillance.

Zanzibar har nått den slutliga elimineringsfasen och arbetar nu mot målet som är total eliminering 2023.

Det Android-baserade programmet hjälper fältarbetarna att registrera patientinformation. I dag är vårdpersonalen vid landets kliniker utrustade med ett sms-system för att informera fältarbetarna när de registrerar en ny malariapatient. Informationen lagras i programmet och överförs till en nationell databas.

 Satsningen på mobilteknik har varit effektiv i kampen mot malarian på Zanzibar. Mellan 2012 och 2015 gjorde fältarbetarna omkring 10 000 hembesök och utförde 40 000 malariatester.

”I dag har vi ett nära samarbete med alla hälsokliniker i landet. Sms-systemet är snabbt och effektivt. Denna teknik har varit avgörande för att komma dit vi är i dag”, säger Habiba.

Ensam kvinna

Kvinnor på motorcykel är en högst ovanlig syn på Zanzibar och många vänder sig om när Habiba kör slalom mellan palmerna. Hon är den enda kvinnliga fältarbetaren som jobbar för att utrota malaria på ön. Habiba jobbar i 165 byar och har tillsammans med sina kollegor besökt varje hem på den 2 500 kvadratkilometer stora ön.

”Det var flera kvinnor som jobbade här tidigare, men de slutade när de upptäckte hur svårt arbetet är. Långa dagar i fält är krävande och man måste ha ett genuint intresse för att orka.”

Flera misslyckade försök

Zanzibar har nått den slutliga elimineringsfasen och arbetar nu mot målet som är total eliminering 2023. Det är dock inte första gången ön försöker vinna samma kamp.

På 1950-talet och i början av 1960-talet gjorde regeringen en stor insats, men misslyckades. Några av orsakerna till nederlaget framkommer i rapporten

Satsningen på mobilteknik har varit effektiv i kampen mot malarian på Zanzibar. Mellan 2012 och 2015 gjorde fältarbetarna omkring 10 000 hembesök och utförde 40 000 malariatester.

Challenges for Malaria Elimination in Zanzibar. Enligt rapporten är en av utmaningarna myggens resistens mot myggmedel. Andra orsaker är dålig kvalitet på myggnät och stor rörlighet mellan ön och fastlandet.

”Vi har väldigt få malariapatienter i dag jämfört med för några år sedan. Nästan alla som testar positivt i dag har fått smittan utanför Zanzibar”, säger Hadidja Ali, labbtekniker vid hälsokliniken i Kisauni.

Reseaktivitet är ett viktigt tema som Habiba diskuterar med familjerna.

”Vi måste veta om malarian är lokal eller om den kommer utifrån. Kommer den från Zanzibar är det viktigt att vi hittar källan och ser till att den försvinner”, säger hon.

Nya tekniker och många bidragsgivare

Det är landets hälsoministerium och Zanzibar Malaria Elimination Program (ZAMEP) som leder kampen mot malarian. Men bakom den stora framgången på ön finns många bidragsgivare. Den amerikanska kampanjen President’s Malaria Initiative (PMI) och Global Fund har varit de största givarna sedan 2006. Skandinaviska forskare har också haft stor inverkan.

”Den amerikanska kampanjen President’s Malaria Initiative (PMI) och Global Fund har varit de största givarna sedan 2006. Skandinaviska forskare har också haft stor inverkan.”

Anders Björkman är professor i infektionsmedicin vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han har forskat i malaria i årtionden och leder ett projekt tillsammans med de lokala myndigheterna.

Björkman har startat en forskargrupp som arbetar med att utveckla nya metoder för att minska malariaspridningen och -dödligheten. Utdelning av impregnerade myggnät till folket och användningen av den revolutionära behandlingsformen ACT är viktiga åtgärder. När malariaparasiten utvecklar resistens mot substanser som klorokin och sulfadoxin-pyrimetamin har kombinationsbehandlingen ACT, som är baserad på den kinesiska örten artemisinin, varit effektiv.

”Vi har lyckats halvera den totala barndödligheten på Zanzibar tack vare malariakontroll med de nya verktygen”, säger Björkman i en intervju i Dagens Nyheter.

Text: Sofi Lundin

Skribenten är frilansjournalist.


Fakta om kampen mot malaria

  • Zanzibar är en ö utanför Östafrikas kust. Både ön och fastlandet Tanzania har bedrivit en långvarig kamp mot malaria.
  • Malaria smittar över 200 miljoner människor och dödar nästan en halv miljon varje år.
  • 90 procent av alla dödsfall drabbar Afrika söder om Sahara, där 270 miljoner människor fortfarande inte har tillgång till mediciner och förebyggande metoder mot malaria.
  • Antalet dödsfall globalt minskade med 62 procent från 2000 till 2015.
  • Den globala insatsen mot sjukdomen har förhindrat 1,2 miljarder malariafall och 6,2 miljoner dödsfall sedan 2001.
  • Den kinesiska apotekaren Youyou Tu tilldelades Nobelpriset 2015 för upptäckten av artemisinin (ACT) för behandling av malaria.
  • Rapid Diagnostic Test (RDT) har gett revolutionerande resultat över hela vä Testet kräver ingen komplicerad laboratorieutrustning.
  • Världens första malariavaccin är klart för test i å Vaccinet Mosquirox utvecklades av läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline i samarbete med den internationella organisationen PATH Malaria Vaccine Initiative. I pilotprojekt testas 360 000 barn i Kenya, Ghana och Malawi.

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5