Teksti Zahra Karimy

Afganistanin naiset pyytävät: ”Älkää unohtako meitä!”

Rajoituksista huolimatta Afganistanissa on naisia, jotka vastustavat talibaneja julkisesti. He eivät halua samanlaista tulevaisuutta varsinkaan tyttärilleen.

Vuosi sitten Taliban-järjestö valtasi Afganistanin pääkaupungin Kabulin ja lupasi myöntää naisille oikeuksia sharia-lain niin salliessa. Järjestö vakuutti muuttuneensa sitten edellisen valtakautensa vuosina 1996–2001.

Viime heinäkuussa julkaistun YK-raportin mukaan afganistanilaisilla naisilla ei ole minkäänlaisia oikeuksia. 20 vuoden ajan tehty työ tyttöjen ja naisten oikeuksien hyväksi on pyyhitty pois. Kehityksen suunta on kääntynyt päälaelleen.

MUUTOS TUNTUU erityisesti suurkaupungeissa, kuten Kabulissa ja Heratissa. Moni tavallinen arkinen asia, kuten opiskelu, työssäkäynti tai laittautuminen kiellettiin naisilta yhdessä yössä.

Tällä hetkellä vain alle 12-vuotiaat tytöt saavat käydä koulua. Yliopistossa naiset saavat opiskella vain, kun miesopiskelijat eivät ole paikalla.

Naisten tulee käyttää kokonaan peittävää mustaa kaapua, miesten afganistanilaista perinneasua. Syrjäseuduilla naisten on pukeuduttava burkhaan ja sukkiin, jotta nilkat eivät näkyisi.

Viime maaliskuussa talibanit ilmoittivat avaavansa yläkoulut tytöille mutta sulkivat ne heti kahden tunnin jälkeen. Tällä hetkellä vain alle 12-vuotiaat tytöt saavat käydä koulua. Yliopistossa naiset saavat opiskella vain, kun miesopiskelijat eivät ole paikalla.

Myös Afganistanin talous on romahtanut, mikä näkyy muun muassa Kabulin kaduilla: erityisesti naiskerjäläisten määrä on kasvanut huomattavasti viime vuoteen verrattuna. Heikko taloustilanne vaikuttaa kaikkien afganistanilaisten elämään, sillä monilla aloilla ei ole maksettu palkkoja.

Silti on muistettava, että etenkin maaseudun pienissä kylissä naiset kannattavat talibaneja. Näillä alueilla Yhdysvaltain liittouman joukot ja talibanit kävivät sotaa, jonka seurauksena monet ovat menettäneet viljelymaataan ja muuta omaisuutta. Siksi paikalliset ihmiset ovat nyt tyytyväisiä talibanien tuomaan rauhaan ja turvallisuuteen.

KAIKISTA RAJOITUKSISTA huolimatta Afganistanissa on naisia, jotka vastustavat talibaneja julkisesti. Suurin osa heistä on koulutettuja tai ennen talibanien valtaannousua eri viroissa työskennelleitä naisia. Heidän viestinsä on selvä: he eivät halua samanlaista tulevaisuutta lapsilleen, varsinkaan tyttärilleen.

Mielenosoittamisesta rangaistaan rajusti: naisia muiden muassa raiskataan, kidutetaan, vangitaan. Naisaktivisteja on kadonnut.

Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna Afganistanista uutisoiminen on maailmalla vähentynyt, jopa loppunut. Saankin usein ystäviltäni Afganistanista viestin: ”Älkää unohtako meitä!”

Kirjoittaja on Yleisradion toimittaja.

Lue lisää: Suomi jatkaa afganistanilaisten avustamista 

Lue lisää: Tuomari Fawzia Amini kamppailee afgaaninaisten oikeuksien puolesta pakolaisena