Ajattelitko lähteä olympialaisiin Brasiliaan?

Rio de Janeirossa lienee jo suuren urheilujuhlan tuntua, kun kaupunki valmistautuu elokuisiin kesäolympialaisiin. Muun maailman huomio on sen sijaan hyttysissä, jotka ovat viime vuodesta lähtien kiihdyttäneet zikaviruksen levittämistä nimenomaan Brasiliassa.

ChappatteAlkuaan Ugandasta lähtenyt ja myös Brasiliaan vuosikymmenien aikana rantautunut virus sairastuttaa ihmisen kuumetautiin, joka muistuttaa tavallista rajumpaa flunssaa. Se ei tiettävästi tapa, kuten niin ikään Aedes aegypti -hyttysen levittämät kelta- ja denguekuume.

Huoli liittyy epäilyihin, että zikavirus siirtyy odottavasta äidistä sikiöön ja aiheuttaa lapselle aivovaurioita tai pienipäisyyttä. Parissa tapauksessa viruksen on todettu kulkeneen ihmisestä toiseen myös sukupuoliyhteydessä.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että vuoden 2016 loppuun mennessä zikakuumeeseen sairastuu nelisen miljoonaa ihmistä ennen kaikkea Amerikoissa. Osa alueen valtioista onkin kehottanut naisia välttämään lapsen hankintaa kahden seuraavan vuoden aikana. Myös matkustamista on haluttu rajoittaa.

Nyt libanonilaissveitsiläisen Patrick Chappatten kuvassa kaksi hyttystä pohtivatkin, onko heistä lähtemään Brasiliaan olympialaisiin. Samaa kysyvät maailman urheileva nuoriso ja heitä seuraavat kisaturistit. Kisäisäntiä tilanne pelottaa.

Huomiotta on jäänyt se, mikä on saanut Aedes aegypti -hyttysen sikiämään juuri nyt niin runsaasti. Osaselitys on, että El Niño -sääilmiö on lisännyt sateita Brasiliassa ja sen naapurimaissa. Tulvat ovat parantaneet hyttysten elinoloja ja jättäneet ihmiset niiden armoille. Hiostava kuumuus ei ole kannustanut ihmisiä suojautumaan vaatteilla hyttysiltä.

Samaan aikaan terveydenhoidosta on säästetty varsinkin köyhillä alueilla.

TEKSTI TIINA KIRKAS

KUVA PATRICK CHAPPATTE/THE INTERNATIONAL NEW YORK TIMES/6.2.2016