Heidi Pelander

Avuntarve Jemenissä jatkuu kriittisenä

Sisällissodan ja ruokakriisin runtelema maa tarvitsee edelleen kipeästi ulkopuolista apua. Valoa kurjuuteen tuo hauras tulitauko.

Jemenin humanitaarinen tilanne on yksi maailman pahimmista. YK:n mukaan yli 23 miljoonaa jemeniläistä on humanitaarisen avun varassa. Lisäksi yli neljä miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa väkivaltaisuuksien tai elinolojen heikkenemisen vuoksi.

YK:n mukaan valtava avuntarve täyttyy Jemenissä tällä hetkellä vain 43-prosenttisesti.

Jemeniläisten nälkäkriisin taustalla on kahdeksan vuotta jatkunut sisällissota ja ruoanjakelun vaikeutuminen sen myötä. Ruoan hinta on noussut sotataloudessa pilviin, mikä on ajanut keskiluokkaisetkin perheet ruoka-avun varaan.

”Uusimpana tekijänä maan ruokaturvaa heikentää Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, koska Jemen on Ukrainan tuontiviljasta riippuvainen maa”, kertoo Lauratuulia Lehtinen, ulkoministeriön humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö.

Samalla jemeniläiset ovat tänä vuonna kärsineet sekä poikkeuksellisen kovasta kuivuudesta että tulvista.

YK:n mukaan valtava avuntarve täyttyy Jemenissä tällä hetkellä vain 43-prosenttisesti. Lehtisen mukaan suurimman avustuspotin keräävät tavallisesti maat, jotka ovat eniten otsikoissa.

”Meidän on erittäin tärkeää auttaa Ukrainaa ja on tosi hienoa, että suomalaiset ovat olleet hereillä ja halunneet auttaa. Samaan aikaan on tärkeää, ettei unohdeta muita globaaleja kriisejä.”

Ruokapaketteja ja psykososiaalista tukea

Suomi on myöntänyt tänä vuonna Jemeniin tähän mennessä 3,75 miljoonaa euroa. Humanitaarinen apu menee perille Punaisen Ristin kansainvälisen komitean sekä suomalaisen kansalaisjärjestön Fida Internationalin kautta.

Fida toimii Jemenin länsiosassa Taizzin maakunnassa paikallisen kumppaninsa kautta. Se toimittaa alueelle perusruokatarpeita sisältäviä paketteja sekä aurinkoenergialla toimivia liesiä.

Fidan humanitaarisen avun päällikön Maija Saarnin mukaan ruokapaketteja toimitetaan puolen vuoden ajan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville, kuten vanhuksille, vammaisille ja heikoimmassa asemassa oleville perheille.

Miehiä latomassa kiviä maaseututietä rakennettaessa.
Fida tukee Jemenissä myös pieniä paikallisia kunnostushankkeita, joissa työllistetään lyhyeksi ajaksi sodan takia työttömäksi jääneitä ihmisiä. Kuva: Fidan paikallinen kumppani Jemenissä

”Paikallinen kumppanimme tekee alueella tarkkoja selvityksiä ja yrittää löytää kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset.”

Yksi tärkeä osa Fidan hanketta on psykososiaalisen tuen ja turvallisten ajanviettopaikkojen tarjoaminen sodan traumatisoimille jemeniläislapsille. Lisäksi Fida tukee yhteisöjen itse ehdottamia pieniä kunnostushankkeita, johon palkataan paikallisia työntekijöitä rakentamaan muun muassa teitä.

Käynnissä on monimutkainen sisällissota, joka juontaa osin juurensa Pohjois- ja Etelä-Jemenin aikaan ennen vuotta 1990.

Suomen tukea Jemeniin kohdistuu muitakin väyliä pitkin. Suomen humanitaarisen avun budjetista noin puolet (viime vuonna 51,8 miljoonaa euroa) menee yleisrahoituksena lähinnä YK-järjestöille, kuten YK:n Maailman ruokaohjelmalle ja YK:n pakolaisjärjestölle. Ne kanavoivat avun sitä eniten tarvitseville maailmassa, kuten Jemeniin.

”Lisäksi EU:n komission yhteisöbudjetista on mennyt tänä vuonna 135 miljoonaa euroa Jemeniin”, Lehtinen lisää.

Tulitauosta aihetta optimismiin

Avain jemeniläisten hädän helpottumiseen olisi väkivaltaisuuksien loppuminen. Käynnissä on monimutkainen sisällissota, joka juontaa osin juurensa Pohjois- ja Etelä-Jemenin aikaan ennen vuotta 1990.

Yliopistonlehtori, tutkija Susanne Dahlgren Tampereen yliopistosta kertoo, että sisällissodassa on tällä hetkellä neljä pääosapuolta: pohjoisen huthit, presidenttineuvoston nokkamiehen Rashad al-Alimin valtapuolue, islamistinen Al-Islah sekä Itsenäisyysliike etelässä. Lisäksi sotaan ovat sotkeutuneet Iran ja Saudi-Arabia, joilla on omat intressinsä Lähi-Idässä.

Pitkään Jemeniä seurannut Dahlgren ei usko, että yhtenäiseen Jemeniin on enää paluuta. Hänestä realistisin tie rauhaan olisi jälleenrakennusvyöhykkeiden perustaminen.

”Että ensin ratkaistaisiin taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia, ja sitten vasta tehtäisiin poliittisia ratkaisuja.”

Valoa tilanteeseen tuo hauras, huhtikuusta jatkunut tulitauko. Sodan osapuolet sopivat tulitauon jatkamisesta kahdella kuukaudella elokuun alussa. Vaikka rauhan tiellä on monia mutkia, Dahlgrenistä Jemen ei ole toivoton paikka.

”Käänne on siellä tapahtunut ennenkin yhtäkkiä, että sodat vain loppuvat. Tämä tulitauko voisi olla sellainen käänne, mutta sekään ei ole vielä varmaa.”

Lue lisää: Miljoonat ihmiset tarvitsevat hätäapua Etiopiassa

Lue lisää: Venäjän hyökkäyssota ja korona ovat lisänneet ruokaturvattomuutta merkittävästi