Intia: Naimakaupat netissä

Yhä useampi intialainen nainen haluaa valita itse seuransa tai aviopuolisonsa. Deittisovellukset vauhdittavat muutosta.

Kännykkä piippaa, kun delhiläinen Deepika Goel saa viestin avioliittosivustolta. Hän on rekisteröitynyt usealle sivustolle ja tavannut parikymmentä aviomiesehdokasta.

Toistaiseksi ei ole onnistanut.

”Kyse on elinikäisestä päätöksestä, joten haluan olla varma. Siihen menee aikaa.”

Delhiläinen Deepika Goel etsii avioliittosivustoilta itselleen puolisoa.
Delhiläinen Deepika Goel etsii avioliittosivustoilta itselleen puolisoa yhdessä vanhempiensa kanssa.

Goel on 27-vuotias ja haluaa löytää aviomiehen, joka tukee hänen uraansa ja jonka kanssa hän tulee toimeen. Hän ei pelkästään keskustele ehdokkaiden vaan myös heidän isiensä kanssa. Myös hänen vanhempansa ovat tavanneet useita puolisoehdokkaita.

Goelin vanhemmat eivät maksa myötäjäisiä, mutta heidän on hyväksyttävä aviomies.

Kumppania on mahdollista etsiä kastin, uskonnon tai äidinkielen perusteella.

”En välitä kastista. Vanhempieni olisi vaikea hyväksyä muslimia”, sanoo Goel, joka on hindu.

Aiemmin avioliitot järjestettiin välittäjän avustuksella. Välittäjä saattoi perheet yhteen. Nyt verkko on vallannut suuren osan avioliiton välitysmarkkinoista, mutta perheet ovat yhä aktiivisesti mukana. Goel etsii puolisoaan innokkaammin kuin aiemmat sukupolvet.

Deepika Goel kaipaa romanttista suhdetta aviomieheensä.

Uutta on myös se, että Goel kaipaa romanttista suhdetta aviomieheensä.

Vähän aikaa sitten häneltä pyydettiin lisämaksua avioliiton kiirehtimisestä. Sivusto soittaisi miehille, joihin hän oli ollut yhteydessä, jotta avioliittoa voitaisiin kiirehtiä.

Usein vanhemmat myös odottavat, että tulevan avioparin horoskoopit sopivat yhteen.

Goel tapasi kerran miehen, jonka äiti pyysi pappia vertailemaan nuorten horoskooppeja. Pappi totesi äidille, että joku perheenjäsen kuolisi, jos Goel avioituisi hänen poikansa kanssa.

Uusi kulttuuri

Myös deittisovellukset, kuten Tinder ja intialainen Thrill, ovat intialaisissa suurkaupungeissa suosittuja. Ne ovat luoneet aivan uudenlaisen deittailukulttuurin.

Delhiläinen 31-vuotias Kanika Batra alkoi nettideittailla viime vuonna.

”Asuin pitkään ulkomailla ja haluan tavata ihmisiä omien piirieni ulkopuolelta”, hän kertoo.

Avioliittosivustoja Batra ei käytä, sillä hän ei halua perheensä osallistuvan prosessiin.

Batra ei ole ajatustensa kanssa yksin. Jonkin aikaa sitten avioliittosivusto shaadi.com sijoitti Thrill-sovellukseen, jonka perustivat yhdysvaltalaiset Josh Israel ja Devin Serago. Thrill on mobiilipalvelu, jossa käyttäjät päättävät yhden tai useamman kuvan näkemisen perusteella, onko henkilö thrilling eli kiinnostava. Jos tykkääminen on molemminpuolista, tutustuminen voi alkaa.

Myöhemmin käyttäjät voivat tavata toisensa.

Palvelua käyttää etenkin kasvava ylempi keskiluokka Intian suurkaupungeissa, kuten New Delhissä, Mumbaissa ja Kolkatassa.

Israel näkee valtavasti mahdollisuuksia Intian nettideittailumarkkinoilla. Maan väestö on ennätyksellisen nuorta, ja yhä useampi liikkuu verkossa puhelimillaan. Usein deittipalvelua käyttävät nuoret ovat perheissään ensimmäisiä, jotka valitsevat itse kumppaninsa.

Myös nettideittailu on suhteellisen uusi ilmiö Intiassa.

Siksi Israelin Thrill-sovellus pyrkii varmistamaan käyttäjiensä turvallisuuden. Jokaisen käyttäjän Facebook-profiilit tutkitaan. Deittisovelluksesta poistetaan miehet, joista ei ole riittävästi kuvia, joilla ei ole tarpeeksi ystäviä, jotka eivät ole aktiivisia tai jotka vaikuttavat epäluotettavilta.

Käyttäjien on rekisteröidyttävä todellisella henkilöllisyydellään.

”Huomasimme, että avioituneet miehet käyttivät sovellustamme, ja halusimme heistä eroon. Löysimme myös omituisia kuvia ja miehiä, jotka eivät osanneet käyttäytyä korrektisti naiskäyttäjiä kohtaan”, Israel kertoo samalla, kun hänen puhelimensa kertoo uudesta osumasta Thrillissä.

Hän on huomannut, että käyttäjät eivät tiedä, kuinka lähestyä toisia luontevasti. Siksi rekisteröityjät saavat neuvoja nettiyhteisössä.

”Pidämme käyttäjiä kädestä, kun he kokeilevat jotain itselleen täysin uutta.”

Thrillin perustajat uskovat, että heidän yrityksensä on osa sosiaalista vallankumousta, jossa konservatiiviset arvot hellittävät.

Yhä useammat naiset hankkivat ensimmäisinä perheessään koulutuksen, tekevät työtä ja valitsevat puolisonsa. He uskaltavat protestoida epätasa-arvoa ja häirintää vastaan. Monet tuntevat länsimaista kulttuuria paremmin kuin vielä muutama vuosi sitten.

Se tarkoittaa, että deittailu suurkaupungeissa lisääntyy. Nuoret saavat entistä enemmän valtaa valita, kuinka he haluavat elää elämänsä aikana, jolloin talouskasvu Intiassa lisääntyy.

TEKSTI JA KUVAT JULIA WIRÆUS

Kirjoittaja on ruotsinsuomalainen vapaa toimittaja. Tekstin on suomentanut Tiina Kirkas.


Perhe päättää edelleen

Vain viitisen prosenttia intialaisista naisista valitsee itse aviopuolisonsa. Joka kolmas valitsee puolisonsa vanhempiensa kanssa. Loput eli kaksi kolmesta liitosta syntyy yhä vanhempien tai suvun päätöksellä, ilmenee intialaisesta tutkimuksesta, joka perustuu vuonna 2005 kerättyyn aineistoon.

Myös kasti- ja uskontorajojen ylittäminen on harvinaista, vaikka Intian lainsäädäntö on sallinut seka-avioliitot jo vuosikymmeniä. Eniten niitä solmivat koulutetut, varakkaat ja kaupunkilaiset naiset. He myös valitsevat aviopuolisonsa muita naisia useammin.

Osavaltioiden välillä on eroja. Punjabissa yli 12 prosenttia naisista avioituu muun kuin omaan kastiin lukeutuvan miehen kanssa. Rajasthanissa heidän osuutensa on alle kaksi prosenttia. Silti kummassakin osavaltiossa vain alle prosentti naisista päättää itse puolisostaan, kun taas Gujaratissa heitä on lähes 12 prosenttia.

Aviopuolison valinta vastoin suvun toiveita ei ole vaaratonta. Varsinkin nuoriin naisiin kohdistuneita kunniamurhia raportoitiin vuosituhannen alussa yli tuhat, suurin osa niistä Pohjois-Intiassa.

TEKSTI TIINA KIRKAS

Lähde: Srinivas Goli, Deepti Singh & T. V. Sekher. Exploring the Myth of Mixed Marriages in India: Evidence from a Nation-wide Survey. Journal of Comparative Family Studies. Vol. 44, No. 2, 2013.