Luontokato uhkaa perinteistä lääketiedettä

Ystäväni ei uskonut, kun kerroin hänelle, että paikkakunnalla ei ole psykiatrista sairaanhoitoa. Hän oli vierailulla luonani Mosambikissa, pikkukaupungissa yli 2000 kilometrin päässä pääkaupungista.

Hänestä oli aivan uskomatonta, että mielenterveyden palveluja ei ollut. Mutta eipä seudulla ollut kovin kummoista muutakaan sairaanhoitoa. Länsimaiset vakuutusyhtiöt kerta kaikkiaan kielsivät paikalliseen sairaalaan hoitoon menemisen, mitä en koskaan kertonut ystävälleni, joka työskenteli sairaalan keskijohdossa.

Siitä on jo viitisentoista vuotta aikaa, eikä Pohjois-Mosambikissa vieläkään saa psykiatrista hoitoa. Onneksi edes muutamat kehitysjärjestöt tarjoavat psykososiaalista tukea konfliktissa traumatisoituneille.

Suurin osa ihmisistä joka tapauksessa turvautuu perinteiseen lääketieteeseen niin mielen kuin ruumiin vaivoissa. Itse asiassa Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan jopa 80 prosenttia maailman ihmisistä tekee niin. WHO järjesti ensimmäisen ”perinteisen ja täydentävän lääketieteen” konferenssin elokuussa.

Eikä kyse siis ole uskomushoidoista, taikauskosta tai positiivisen ajattelun taikavoimasta, vaan ikivanhoista opeista niin lääkekasveista kuin yhteisön huolenpidon parantavasta voimasta, johon myös koululääketiede suhtautuu yhä ymmärtäväisemmin.

Ilmastonmuutos ja salametsästys

Kehityspolitiikkaan tutkimuksen kautta pureutuvassa SciDev-lehdessä kerrottiin konferenssin jälkeen, että luontokato uhkaa monen muun asian ohella perinteistä lääkintää.

Uhkia on monia. Ilmastonmuutos on ilmeisin, se tunnetusti uhkaa meitä massasukupuutolla, joka koskee tietenkin myös lääkekasveja ja ihmisiä, jotka niitä osaavat käyttää.

Toinen iso syy on, ironista kyllä, perinteinen lääketiede. SciDev kertoo, että luonnonvarojen ylikulutus on heti ilmastonmuutoksen jälkeen toiseksi suurin syy luontokadolle, ja osana sitä on villieläinten salakauppa. Lehti kertoo, että esimerkiksi Vietnamissa villieläimiä kaupitellaan laittomasti netissä parannustarkoituksiin, ja markkinoille on tullut uusiakin ”terveystuotteita”, kuten tiikerinluuliimaa ja sarvikuonoliimaa.

Vietnamilaisista perinteisen lääketieteen ammattilaisista liki 60 prosenttia sanoi suositelleensa laittomia tuotteita kahden viime vuoden aikana. Liioittelematta voi siis sanoa, että yksien luonnonlääkintä tuhoaa toisten luonnon.

Sijoittajat myös varastavat

Kolmas uhka perinteiselle lääketieteelle on sekin nurinkurinen: sijoitukset perinteiseen lääketieteeseen.

Lääke- ja kosmetiikkayritykset ovat alkaneet kiinnostua perinteisestä ja täydentävästä lääketieteestä, ja alan rahallinen arvo noussee yli sadan miljardin tänä vuonna. Se on iso raha, muttei jättimäinen – saman verran Yhdysvallat on antanut Ukrainalle tukea sotaponnistuksiin tänä vuonna.

Kiinnostus kuitenkin kasvaa, ja SciDevin haastattelema intialainen tutkija-aktivisti Vandana Shiva sanoo, että alaa tulisi suojella suurilta lääkeyhtiöiltä, joita kiinnostavat monopoliasema, supervoitot ja alkuperäiskansojen ja muiden vaihtoehtoisten tietojärjestelmien tuhoaminen.

Shivan kotimaassa Intiassa 84,2 miljoonaa ihmistä käyttää perinteistä lääketiedettä, ja sillä on oma ministeriönsä, joka tukee alan koulutusta ja tutkimusta.

Samalla Intiassa puhutaan biopiratismista, jossa isot lääkeyhtiöt ottavat haltuun perinteisiä lääkekasveja ja patentoivat niitä nimiinsä.

Suojella ja tutkia

Perinteistä lääketiedettä pitää siis suojella luontokadolta, salametsästykseltä ja yhtiöiden hyväksikäytöltä.

Lääkekasveja pitää myös tutkia, koska niistä on saatu hurjan tärkeitä lääkkeitä, esimerkiksi morfiini, aspiriini, malarialääke artemisiini, joitakin syöpälääkkeitä ja osa verenpainelääkkeistä.
Ja samaan aikaan ei pidä tuudittautua siihen, että perinteinen lääketiede hoitaa vaivat niin kuin se on hoitanut tuhansia vuosia. Se ei siis saa olla syy sille, että jätetään terveyspalvelut tarjoamatta vaikkapa siellä Mosambikin maaseudulla.

Perinteisen lääketieteen ei pitäisi koskaan korvata koululääketiedettä, vaan olla tarvittaessa täydentävää. Tuntemani mosambikilainen lääkäri sanoi käyvänsä välillä perinteisellä parantajalla, ja vastaavasti haastattelemani parantajat ovat järjestään sanoneet käyvänsä lääkärissä silloin, kun on tarve ja mahdollisuuksia.

Itsekin olen käynyt kolmesti parantajalla eri maissa, jos myyntipuheessa on kerrottu, että parantaja osaa poistaa astman. Kertaakaan se ei ole onnistunut. Ehkä kyse on ollut uskon puutteesta, mutta aina olen saanut käydä hyviä keskusteluja.

Kuva luotu Midjourney-tekoälyllä.

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5