Intiaanipäälliköt Obama ja Xi

Italialaisen Gianfranco Uberin piirtämässä kuvassa Yhdysvaltojen ja Kiinan presidentit Barack Obama ja Xi Jinping polttavat rauhanpiippuja tehtaanpiippujen päällä. Kuvallaan Uber kommentoi kuluvan vuoden 2014 ehkä suurinta ilmastouutista.Sarjis_Climate-change

Presidentit ilmoittivat marraskuussa Pekingissä sopineensa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä. Kiina suunnittelee, että sen hiilidioksidipäästöt kääntyvät laskuun vuonna 2030 saavutettavan huipputason jälkeen. Yhdysvallat puolestaan aikoo vähentää päästöjään ainakin neljänneksellä vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Maailman ylivoimaisesti suurimpien kasvihuonepäästöjen tuottajien ilmoitusta on luonnehdittu ”historialliseksi” ja ”läpimurroksi”. Asiantuntijoiden mukaan Kiinan ja Yhdysvaltojen aktivoituminen parantaa mahdollisuuksia, että vuoden 2015 lopulla Pariisissa käytävissä kansainvälisissä neuvotteluissa saataisiin aikaan kaikkia maita sitova uusi ilmastosopimus.

Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä optimistisia. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Reason Magazine –julkaisun tiedetoimittaja Ronald Bailey on kehottanut kiinnittämään huomiota siihen, mitä presidenttien ilmoituksessa ei sanota.

Kiina ei esimerkiksi kerro, mikä on sen vuonna 2030 saavutettava huipputaso. Jos Kiinan hiilidioksidipäästöt kasvavat seuraavien 16 vuoden ajan kolme prosenttia vuodessa, päästöjen määrä nousisi 16 gigatonniin määräaikaan mennessä. Maan päästöt ovat nyt noin kymmenen gigatonnia.

Pilapiirtäjä Uberin kuvassa vuoden 2030 savupilvi näyttää ihan yhtä sankalta kuin päättyneen vuoden pilvi.

TEKSTI PASI NOKELAINEN