Yksi maailman suurimmista elektroniikkajätteen hautausmaista sijaitsee Ghanassa, keskellä maan pääkaupunkia Accraa. Vanhojen sähkölaitteiden myrkyt leviävät sieltä maaperään ja ilmaan.
Ihohuokosten läpi tunkeutuu niin vahva myrkkysavu, että yököttävä olo säilyy, vaikka katseen kääntäisi pois. Agbogbloshie, yksi maailman suurimmista elektroniikkajätteen hautausmaista, on Ghanan pääkaupunki Accran ytimessä mutta silti täysin näkymättömissä.
Hautausmaalla käryää vanhoja jääkaappeja, sähköjohtoja ja kovalevyjä.
Kehitysmaissa on ymmärretty, kuinka arvokkaita ovat elektroniikkalaitteiden arvometallit, kuten kulta ja kupari. Jätteenkerääjät erottelevat jalometalleja hylätyistä laitteista esimerkiksi polttamalla muoviosia arvokkaiden metalliosien päältä, jolloin laitteiden sisältämät myrkyt leviävät ympäristöön ja kertyvät hiljalleen myös ihmisten elimistöihin. Kemikaalit ja raskasmetallit vaurioittavat esimerkiksi keskushermostoa ja hormonitoimintaa.
Vain reilut 12 prosenttia maailman kymmenistä miljoonista e-jätetonneista kierrätetään. E- eli sähkö- ja elektroniikkajätteen määrä kasvaa vuosittain jopa viidellä prosentilla.
Suomessa e-jätettä kertyy noin sata miljoonaa tonnia (100 000 000 kiloa) vuodessa.
Jopa puolet Suomen e-jätteestä päätyy muualle kuin virallisiin kierrätyspisteisiin, ja osa siitä kulkeutuu romunkerääjien kautta kehitysmaiden epävirallisille markkinoille. Eniten jätettä viedään Kiinaan, Intiaan ja Afrikan maihin, kuten Ghanaan ja Nigeriaan.
On mahdollista, että sinunkin jääkaappisi, lietesi tai tietokoneesi päätyy tänne, Agbogbloshien hautausmaalle.
Agbogbloshien kaatopaikka sijaitsee keskellä Ghanan pääkaupunkia Accraa. Sinne päätyy 98 prosenttia Ghanan e-jätteestä eli käyttökelvottomista sähkö- ja elektroniikkalaitteista.
Suuri osa Agbogbloshien jätteenkerääjistä ja -käsittelijöistä on muuttanut köyhästä Pohjois-Ghanasta maan pääkaupunkiin Accraan, joka kehittyy hurjaa vauhtia.
Veljekset Mohammed (vas.) ja Jakob Jakubu irrottavat auton moottoreista kuparia. He ovat työskennelleet seitsemän vuotta Agbogbloshien kaatopaikalla.
Sähköjohtojen arvokas kupari erotellaan muovista polttamalla. Paikalliset järjestöt yrittävät järjestää kaatopaikan työntekijöille välineitä, joilla muovit voisi käryttämisen sijaan kuoria johdon pinnalta.
Jätteenkäsittelijä Agbogbloshien kaatopaikalla ansaitsee muutaman euron päivässä.
Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan myrkkymetalleja, kuten lyijyä ja elohopeaa, on Agbogbloshien maaperässä yli sata kertaa enemmän kuin on terveydelle suotavaa.
E-jätettä päätyy Ghanaan suurissa konteissa. Osa laitteista on käytettyjä mutta toimivia, osa taas rikkinäisiä ja siten laittomasti maahantuotuja. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajilla on lain edellyttämä vastuu huolehtia rikkinäisten laitteiden turvallisesta kierrätyksestä siellä, missä jäte syntyy. Vanhojen jääkaappien maahantuonti on täysin laitonta.
Agbogbloshien kaatopaikka sijaitsee Densu-joen varrella, noin kilometrin päässä Atlantin rannikosta ja sen perinteisistä kalastajakylistä.
Soala Sulesoaley välittää metalliromua. Hän kuljettaa e-jätettä Agbogbloshien kaatopaikalle Ghanan pääkaupungissa Accrassa ja myy sitä edelleen. Hän tienaa 50–100 euroa kuukaudessa eli karkeasti ghanalaisen keskipalkan verran.