Tiina Kirkas

Jumala oksentaa ja muita afrikkalaisia maailmanselityksiä

Katriina Ranteen toimittama ja suomentama uutuuskirja avaa maailman afrikkalaisiin luomiskertomuksiin ja muihin myytteihin.

Katriina Ranne (toim. & suom.). MAAPALLO PUUN LATVASSA. AFRIKKALAISIA KIRJOITUKSIA.

Mistä on ihmiset tehty? Kenian kambat vastaavat puusta, Sambian lozit vedestä ja Gabonin fangit tyhjästä. Kongon bushongojen alkumyytissä vatsakivuista kärsivä jumala oksentaa ihmisen maailmaan.

Nigeriassa puolestaan jorubat uskovat, että ihminen on syntynyt savesta. Maailman sitä vastoin on luonut pääjumala, jolla on kolme ilmentymää: Olodumare, Olorun ja Olofi. Heidän lisäkseen maailmassa toimii joukko pienempiä jumalia, orisoja, joita voi olla 401, 700, 1 400 tai ”niin monta kuin pystyy ajattelemaan, plus yksi”.

Kirjassaan Maapallo puun latvassa filosofian tohtori Katriina Ranne muistuttaa, että erityisesti jorubojen kulttuuri ja uskonto ovat levinneet laajalti Nigerian ulkopuolelle vuosisatoja kestäneen atlanttisen orjakaupan seurauksena. Brasiliassa jorubojen jumaluudet ovat muodostaneet katolisen uskon ja muiden afrikkalaisvaikutteiden kanssa candomblén, Kuubassa santerían sekä Haitissa ja Yhdysvaltojen New Orleansissa voodoon.

Luomiskertomusten ohella Ranne on toimittanut ja suomentanut kirjaansa lukuisia tarinoita ja romaaniotteita swahilista ja muista afrikkalaisista kielistä. Afrikan mantereella asuu runsas miljardi ihmistä, jotka puhuvat kolmatta osaa kaikista maailman kielistä. Ranteen mukaan jokaisella kielellä on omaa kirjallisuutta joko suullisena tai sekä suullisena että kirjallisena.

”Monen afrikkalaisen kulttuurin näkemys maailmasta on hätkähdyttävänkin posthumanistinen. Ihmistä ei nähdä luomakunnan kruununa vaan yhtenä eläinlajina, joka usein aiheuttaa ongelmia muille lajeille”, Ranne kuvaa kertomusten sanomaa.

Kirja pohjaa Yle Radio 1:n ohjelmaan Afrikkalaisia kirjoituksia, jota voi yhä kuunnella Yle Areenassa.