Text Harri Römpötti

Kaka till fronten, musik till världen

Bandet Balaklava Blues försvarar Ukrainas identitet mot Ryssland. I slutet av maj sträcker Mark och Marichka Marczyks band musikfronten ända till Finland.

”Musiken är en front mellan totalitarismen och demokratin, på samma sätt som stridsfälten i östra Ukarina. Rysslands retorik förnekar Ukraina rätten till sin egen idetitet. Därför får vi inte glömma vem vi är. I det här avseendet tar vi den roll som vår musik har på stort allvar”, säger Mark Marczyk.

På svenska betyder balaklava en skidåkarmask som täcker huvudet och halsen, också kallad rånarluva. Få minns att Balaklava var en stad i Ukraina, numera en del av Sevastopol. Det ligger på Krim, som Ryssland annekterade 2014. Det är härifrån som engelskans namn för skidåkarmask kommer.

”På 1800-talet stred britterna mot ryssarna på Krim. De använde maskerna mot kylan från Svarta havet. Namnet stannade kvar och nu använder också bland annat skidåkare och demonstranter balaklava-luvor”, förklarar Marichka Marczyk.

Generationers arv

Namnet till trots spelar Balaklava Blues inte alls blues, utan en ytterst dramatisk blandning av ukrainsk folkmusik och modern pop.

”Ukraina har varit med om mycket i sin historia, så det är viktigt att vi använder det tusenåriga traditionen. Min sång representerar den. Den springer från jorden och löper genom min kropp.”

Marichkas fantastiska, klara röst ackompanjeras av Marks elektroarrangemang. Sången för tankarna till den karelska traditionen á la Värttinä och den berömda bulgariska kvinnokörsången.

”Det handlar inte bara om oss två eller ens om vår generation. Ukraina har varit med om mycket i sin historia, så det är viktigt att vi använder det tusenåriga traditionen. Min sång representerar den. Den springer från jorden och löper genom min kropp. Det förvånar mig inte att man kan höra kopplingar till Karelen och Bulgarien i sången.”

Marichka har studerat etnomusikologi och en del av Balaklava Blues texter är traditionella. De handlar om landets historia av krig, förtryck, svält och flyttrörelser. Marichka sjunger självklart på ukrainska men hon tror att innehållet och budskapet förmedlas också till dem som inte behärskar språket.

Politiken och musiken är oskiljbara för paret Marczyk. I sin musik filtrerar de också sina egna erfarenheter.

Träff vid brinnande barrikader

Marichka och Mark Marczyk träffades första gången på demonstrationerna på Maidan i Ukrainas huvudstad Kiev i januari 2014. Demonstranterna ville att landet skulle närma sig Europeiska unionen. Protesterna ledde senare till att den ryssvänliga presidenten Viktor Janukovytj gick i exil och avsattes.

”Visst var det mer dramatiskt än på de flesta första dejtar. Marichka sjöng folksånger på huvudscenen tillsammans med kören. Vi träffades och gick till kosackernas tält för att dricka te. Runtomkring oss brann barrikaderna. Det var surrealistiskt”, berättar Mark.

Många demonstranter på Maidan bar mask. Följaktligen är Balaklava i bandets namn en symbol för Marks och Marichkas första möte.

Mark hade redan flera år tidigare flyttat till Toronto för att studera och han är kanadensisk medborgare. När han träffade Marichka var han på besök i hemlandet för att fira sin mammas födelsedag.

”Jag längtar så mycket till Ukraina, men musiken och sången tar mig alltid hem. Många ukrainare kan inte skapa konst nu eftersom de krigar. För deras skull fördubblar jag min röst.”

Marichka konstaterar att hon knappast hade varit intresserad av ett förhållande om inte Mark hade deltagit i demonstrationerna. Paret märke fort att deras sångröster och politiska åsikter gick bra ihop.

Numera bor de i Toronto. Balaklava Blues har gett ut två skivor, Fly (2019) och Let Me Out (2022).

”Jag längtar så mycket till Ukraina, men musiken och sången tar mig alltid hem. Många ukrainare kan inte skapa konst nu eftersom de krigar. För deras skull fördubblar jag min röst”, säger Marichka.

”Att bo i Kanada innebär också en stor möjlighet för oss. Vi kan resa runt och uppträda och bygga broar mellan Ukraina och världen.”

Så här gör många ukrainska band och för sitt lands talan genom att ge konserter runtom i världen. Finland har haft besök av åtminstone Ukrainas populäraste band Okean Elzy.

Spelning i bunkerbar

Paret Marczyk besökte Ukraina senast i oktober 2022. De tog sig till fronten och hade med sig en kaka till Marichkas bror, hela vägen från Kanada på andra sidan världen. Resan var besvärlig för man kan inte flyga till Ukraina.

I Ukraina gick färden till broderns stationeringsplats, en övergiven bensinmack, genom sönderbombade städer, raserade broar och otaliga vägspärrar. Resan tog två dygn.

”Jag hade inte sett min bror på tre år. Först kom coronan, sedan åkte han till fronten. Jag tänkte att det kanske var sista chansen att träffas. Han önskade sig en kaka, så vi hade med oss en. Förvisso tog vi med oss också en bil, kläder och annat nyttigt till soldaterna.”

På återresan uppträdde Balaklava Blues i en bunkerbar i Kiev. Följande morgon väcktes de av flyglarmet. Staden bombades igen.

Paret Marczyk lovar ta med sig Balaklava Blues skivor för försäljning till Helsingfors. Intäkterna doneras till ukrainska musikfestivaler som nu ligger nere på grund av kriget.

Översättning från finska till svenska av Ditte Kronström.