Kirjat: Omin avuin kiinni toimeentuloon

Afrikkalaisnuoret tietävät, miten perustaa yrityksiä. Tukea he tarvitsevat yritystensä menestymiseen ja laajentumiseen.

Katherine v. Gough & Thilde langevang (toim.). Young Entrepreneurs in Sub-Saharan Africa. Routledge, 2016.
Katherine v. Gough & Thilde langevang (toim.). Young Entrepreneurs in Sub-Saharan Africa. Routledge, 2016.

Joka vuosi miljoonat afrikkalaiset nuoret päättävät koulunsa ja hakevat työpaikkaa. Niitä ei riitä kaikille, joten moni perustaa yrityksen ja työllistää ainakin itsensä.

Osalle nuorista yrittäminen on ainoa keino hankkia elanto, osalle se on pitkäaikainen unelma, toteavat Katherine V. Gough ja Thilde Langevang toimittamassaan teoksessa Young Entrepreneurs in Sub-Saharan Africa.

Tanskalaiset tutkijat ovat ryhmänsä kanssa selvittäneet nuorten yrittäjien arkea Ghanassa, Sambiassa ja Ugandassa.

Alkuun säästöillä

Nuoret naiset ryhtyvät kampaajiksi, kokeiksi ja kauppiaiksi. Työskentely kotona on tavallista, sillä silloin voi myös huolehtia perheestä. Miehet liikkuvat naisia enemmän eli rakentavat taloja, korjaavat putkia ja kuljettavat ihmisiä ja tavaraa.

Valtaosa nuorista perustaa yrityksen omilla säästöillään. Moni tekee hetken palkkatyötä, kunnes jättäytyy yrittäjäksi. Nuoret saavat harvoin lainaa pankeista, ja myös pienluotottajat suosivat ikääntyneitä yrittäjiä.

Nuorten yritykset ovat pieniä, sillä laajentuminen maksaa. Varsinkin naisilla tuotto hupenee perheen elättämiseen. Samasta syystä yritykset ovat lyhytikäisiä.

”Vaikeinta ei ole perustaa yritystä vaan saada se kannattamaan ja tuottamaan voittoa.”

”Vaikeinta ei ole perustaa yritystä vaan saada se kannattamaan ja tuottamaan voittoa”, Katherine V. Gough ja Thilde Langevang kirjoittavat.

Nuorten liiketoiminta kärsii kaupunkien ja maaseudun heikosta infrastruktuurista. Sähköä on harvakseltaan tai ei lainkaan. Myös huonot tiet hankaloittavat asiakkaiden ja tavaroiden kulkua. Nuoret joutuvat maksamaan viranomaisille veroja ja muita kuluja jopa harmaassa taloudessa.

Osa nuorista varautuu taloudellisiin riskeihin perustamalla useita yrityksiä eri aloille. Jos yksi yritys epäonnistuu, toinen voi tuottaa ainakin jonkinlaisen toimeentulon.

Varsinkin maaseudulla parhaiten selviytyvät nuoret, jotka yhdistävät maanviljelyn muuhun työhön, kuten rakentamiseen, ruoan valmistamiseen, myymiseen tai kalastamiseen. Osa nuorista tekee laitonta työtä, kuten salakuljetusta tai työtä laittomissa kaivoksissa, kunnes saa rahaa ja perustaa laillisen yrityksen.

Rahaa ja koulutusta

Myös päättäjät toivovat yrittäjyydestä ratkaisua nuorisotyöttömyyteen. Monessa Afrikan maassa nuorten työllistyminen ja yrittäjien tukeminen on kirjattu lukuisiin toimenpideohjelmiin.

Katherine V. Gough ja Thilde Langevang muistuttavat, että olennaisinta on tarjota nuorille rahoitusta ja koulutusta. Afrikkalainen perusopetus ei valmista nuoria sen enempää palkkatyöläisiksi kuin yrittäjiksikään. Nuoret hyötyisivät erityisesti asiantuntevasta yrittäjyyskoulutuksesta, johon liittyisi mentorointia ja yrityshautomoita.

Nuoret tarvitsevat myös verkostoja, jotta he voisivat laajentaa asiakaskuntaansa ja rahoituskanaviaan lähipiirinsä ulkopuolelle. Ennen kaikkea nuoret ansaitsevat kannustavan ja innostavan ilmapiirin, joka arvostaa heidän yrittämistään, tutkijat toteavat.

TEKSTI TIINA KIRKAS


Syvissä vesissä

Chigozie Obioma. Kalamiehet. Atena, 2016.
Chigozie Obioma. Kalamiehet. Atena, 2016.

1990-luvun puoliväli Akuren kaupungissa Lounais-Nigeriassa. Sosialistinen liikemies valitaan presidentiksi, mutta sotilaat eivät kunnioita kansan tahtoa. Väkivalta yltyy, ja ihmiset telkeytyvät koteihinsa. Talous kärsii, ja autoilijat ryhtyvät hamstraamaan polttoainetta.

Samaan aikaan neljä veljestä lähtee kalastamaan läheiselle joelle. Se on ankarasti kiellettyä, mutta kouluikäisten poikien äidistä ei ole valvomaan heidän puuhiaan. Isä on töissä toisella paikkakunnalla ja palaa joutessaan kotiin ojentamaan poikiaan. Hän kaavailee heille parasta mahdollista tulevaisuutta lentäjänä, lakimiehenä, lääkärinä ja professorina.

Eräänä päivänä veljet kohtaavat joella miehen, jonka he tunnistavat paikalliseksi kylähulluksi. Mies ilmoittaa pojille, että joku heistä tappaa veljistä vanhimman. Ennustus jäytää veljesten välejä, ja pelko lamaannuttaa koko perheen. Kenelläkään ei näytä olevan keinoja puuttua kohtaloon.

Varmaa on vain se, että paluuta entiseen ei ole.

Kalamiehet on nigerialaisen Chigozie Obioman esikoisromaani.