Tiina Kirkas

Konkaritoimittaja muistelee

Kauhun ja kurjuuden lisäksi Rauli Virtanen kuvaa uusimmassa kirjassaan iloa ja naurua maailman toreilla ja turuilla.

Kirjankantena valokuvakollaasi, jossa keskellä toimittaja Rauli Virtanen taustallaan kuvia lapsista, asemiehistä ja sikaria polttavasta naisesta.
Rauli Virtanen. TÄÄLLÄ RAULI VIRTANEN. KOHTAAMISIA VIETNAMISTA UKRAINAAN. WSOY, 2023.

Rauli Virtanen tunnetaan konkaritoimittajana, joka on käynyt kaikissa maailman itsenäisissä valtioissa. Jo yli kuuden vuosikymmenen ajan hän on raportoinut useissa medioissa etenkin sodista, luonnonkatastrofeista ja muista humanitaarisista kriiseistä. Matkoistaan hän on koostanut myös kirjoja, joista tuorein on vastikään julkaistu Täällä Rauli Virtanen. Kohtaamisia Vietnamista Ukrainaan.

Kirjassaan Virtanen taustoittaa konfliktien ja poliittisten mullistusten historiaa ja seurauksia eri mantereilla sekä muistelee juttukeikoillaan tapaamiaan ihmisiä. Hän nimeää niin kuuluisia kollegoita, valtiojohtajia, oppositiopolitiikkoja kuin sissipäälliköitäkin. Tärkeimpiä ovat kuitenkin niin sanotut tavalliset ihmiset, joiden kokemuksia kriisien keskellä Virtanen ei voi liikaa korostaa.

Etenkin afganistanilaisten traaginen kohtalo vuosikymmeniä kestäneen väkivallan keskellä on vaikuttanut häneen suuresti.

Virtanen on erityisen huolissaan kriisimaissa kasvavista lapsista, joiden hän on huomannut joutuvan ei vain lisääntyvän nälän vaan suoran sotimisen uhreiksi. Nykyisissä aseellisissa konflikteissa ei edes yritetä säästää kouluja, sairaaloita eikä koteja. Ukrainassa lapsia myös kaapataan Venäjälle.

Kauhun ja kurjuuden lisäksi Virtanen kuvaa kirjassaan iloa ja naurua toreilla ja turuilla. Yli 300 valokuvaa eri vuosikymmeniltä ovatkin tiiviin tietokirjan ainutlaatuisinta aineistoa. Esimerkiksi värikuvat hymyilevistä ja voitonmerkkiä näyttävistä opiskelijamielenosoittajista Taivaallisen rauhan aukiolla Kiinan pääkaupungissa Pekingissä keväällä 1989 ovat hätkähdyttävä muisto tunnelmasta juuri ennen kommunistisen puolueen väkivaltakoneiston brutaalia vastaiskua.