Tiina Kirkas

Kynsistudio kertoo toivosta

From Zero to Hero -näyttely kenialaisnuorten elämänmuutoksesta luo toivoa myös nuorille aikuislle Suomessa.

Amina Nyiva vietti nuoruutensa Kenian pääkaupungin Nairobin kaduilla, elätti itsensä seksityöllä ja helpotti oloaan päihteillä. 19-vuotiaana hän sai ensimmäisen lapsensa ja ryhtyi opiskelemaan kauneudenhoitoa.

Tänään 28-vuotiaalla perheenäidillä on koti, jossa hän pyörittää kynsistudiota. Lisätienestejä hän hankkii vihannesmyyjänä omassa kioskissaan ja tarjoilijana paikallisessa klubissa.

VR-laseilla voi katsella Nairobia nuorten silmin: lasiseinäisiä pilvenpiirtäjiä, slummeja ja kaatopaikkoja, joissa osa heistä on työskennellyt.

Nyiva sai elämänsä järjestykseen paikallisen Undugu Society of Kenya -järjestön tuella. Vertaisryhmissä Nyiva jakoi kokemuksiaan kaltaistensa nuorten kanssa, mikä loi uskoa elämänmuutoksen mahdollisuuteen. Undugu on yksi harvoista auttajatahoista, joka näkee toivoa päihde- ja rikoskierteeseen ajautuneissa nuorissa aikuisissa.

Nyt suomalaisilla on tilaisuus tutustua Nyivan ja kahdeksan muun nairobilaisnuoren elämään näyttelyssä, joka avautuu 21. maaliskuuta Helinä Rautavaaran museossa Espoon keskuksessa.

Nähtävillä on muun muassa kopio Nyivan kynsistudiosta sekä nuorille elämänmuutosta symboloivia esineitä. Nyivalle tällaisia ovat kaksi muovimukia, jotka hän oli hankkinut tyttärelleen heidän ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa. VR-laseilla voi puolestaan katsella Nairobia nuorten silmin: lasiseinäisiä pilvenpiirtäjiä, slummeja ja kaatopaikkoja, joissa osa heistä on työskennellyt.

Nuoret ovat antaneet näyttelyn nimeksi From Zero to Hero. Brian Latepalle on ollut uskomatonta muuttua katurikollisesta ja huumekauppiaasta roolimalliksi muille nuorille – ja pohtia, miten tukea suomalaisia nuoria vastaavissa haasteissa.

”Näyttelyn viesti on toivo”, hän sanoo.

Näyttelyn aikana museossa järjestetään maksuttomia työpajoja yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille.

From Zero to Hero. HELINÄ RAUTAVAARAN MUSEO, SILTAKATU 11, ESPOO (KAUPPAKESKUS ENTRESSE). NÄYTTELY ON AVOINNA 21. MAALISKUUTA ALKAEN VUODEN LOPPUUN. MUSEOON ON VAPAA PÄÄSY.