Millä mielellä Ugandaan?

Visa Tuominen lähtee YK:n apulaisasiantuntijaksi Itä-Afrikan rentoon Kampalaan.

”Edistän Ugandassa veteen, sanitaatioon ja hygieniaan liittyvää innovaatio-ohjelmaa. Olen myös mukana Ugandan ja Suomen Unicefin, Aalto-yliopiston, ugandalaisen Makereren yliopiston sekä paikallisten yrittäjien yhteishankkeessa. Hankkeella parannetaan varsinkin lasten mahdollisuuksia saada puhdasta vettä, parempaa hygieniaa ja sanitaatiota Pohjois-Ugandassa.

YK:n lastenjärjestö Unicefin työ Ugandassa tuntui niin mielenkiintoiselta, että sitä oli pakko hakea. Unicef on varsin näkyvä YK-järjestö Suomessa. On kiinnostavaa nähdä, miten Unicefissa työskennellään ja millaisia erityispiirteitä Ugandan kumppanuushankkeessa on.

Olen 31-vuotias. Valmistuin Tampereen yliopistosta pääaineenani kansainvälinen politiikka. Opiskelin myös kehitysmaatutkimusta ja ympäristöpolitiikkaa. Opintoihini kuuluvat harjoittelut tein kahdessa kansalaisjärjestössä Brysselissä.

Viimeiset neljä vuotta työskentelin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa. Olin mukana energiaan ja ilmastonmuutokseen liittyvissä kehittämishankkeissa ja tutkimuksissa. Vedin myös hanketta, jossa parannetaan puhtaan veden saatavuutta Kambodžassa ja Laosissa.

Ugandassa minua odottavat uusi työyhteisö ja kulttuuri, joita odotan innolla.

Nähtäväksi jää, miten nopeasti sopeudun afrikkalaiseen aikakäsitykseen ja miten sujuvasti käytännön asiat hoituvat. Entä toimiikohan 4G-verkko pääkaupunki Kampalan ulkopuolella?

On myös hauska nähdä, onko Kampala niin mukava kaupunki kuin olen kuullut. Tai miten epärealistinen on haaveeni siitä, että Kampalassa pystyisi liikkumaan pyörällä?

Aika tulee takuulla kulumaan yllättävän nopeasti.”

Kehitystöihin:

YK:n apulaisasiantuntijoiksi lähtevät Visa Tuomisen lisäksi:

  • Pauliina Upla, YK:n ympäristöohjelma UNEP/Geneve, Sveitsi
  • Saila Toikka, UNEP/Nairobi, Kenia
  • Jenni Ratilainen, YK:n tasa-arvojärjestö UN Women/Peking, Kiina
  • Mia Madsen, Kansainvälinen maatalouden kehittämisrahasto IFAD/Khartoum, Sudan

YK:n vapaaehtoiseksi lähtee:

  • Marja Suomela, UN Women/Nairobi, Kenia

TEKSTI OUTI EINOLA-HEAD

KUVA SAMULI SIIRALA