Heidi Pelander

Nälkäkriisi jatkuu Afrikan sarvessa

Viljakuljetukset ovat helpottaneet Afrikan sarven ruokakriisiä, mutta maat tarvitsevat yhä kipeästi humanitaarista apua.

YK, Ukraina, Turkki ja Venäjä sopivat 18. maaliskuuta Mustanmeren viljakuljetusten mahdollistaneen sopimuksen jatkamisesta. Asialla on suuri merkitys globaaliin ruokaturvaan.

Erityisen tärkeää viljakuljetusten toteutuminen on nälkäkriisin runtelemalle Afrikan sarvelle, jonka maat ovat hyvin riippuvaisia tuontiviljasta.

Sopimus viljakuljetuksista solmittiin heinäkuun lopulla 2022. Taustalla on Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, joka on vaarantanut laivakuljetusten turvallisuuden Mustallamerellä.

Maaliskuussa sopimusta jatkettaessa jäi kuitenkin epäselväksi sen kesto. Venäjä oli valmis jatkamaan sopimusta 60 päivää, muut osapuolet 120.

Suurin osa kuljetuksista on kaupallisia

Helmikuun alkuun mennessä oli kuljetettu yhteensä 20 miljoonaa kuutiotonnia viljaa Ukrainasta maailmalle. Tästä 82 000 kuutiotonnia kuljetettiin humanitaarisina avustuksina Somaliaan, Etiopiaan ja Sudaniin.

Viljakuljetusten tulevaisuus riippuu siitä, hyväksyykö Venäjä kuljetusten jatkamisen Mustanmeren kautta.

”Suomi osallistui Somaliaan suuntautuneen avustusviljalaivan kuljetuskustannuksiin 6,5 miljoonalla eurolla. Somaliaan viedyllä 25 000 kuutiotonnilla viljaa pystyttiin ruokkimaan 450 000 ihmistä viiden kuukauden ajan”, kertoo vastuuvirkahenkilö Pekka Marttila ulkoministeriön humanitaarisen avun yksiköstä.

Hänen mukaansa viljakuljetusten tulevaisuus riippuu siitä, hyväksyykö Venäjä kuljetusten jatkamisen Mustanmeren kautta. Epäselvää on myös se, miten viljanviljely, sadonkorjuu ja viljan kuljettaminen onnistuvat sodan runtelemassa Ukrainassa.

Apua tarvitaan edelleen

Viljakuljetuksista huolimatta humanitaarinen tilanne Afrikan sarvessa jatkuu kriittisenä. YK arvioi, että esimerkiksi Somaliassa, Etiopiassa ja Sudanissa yhteensä 52,2 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua vuonna 2023.

Alueen keskeiset haasteet liittyvät ruokaturvaan ja ilmastokriisiin. Moni joutuu jättämään kotinsa kuivuuden, tulvien ja myös erilaisten konfliktien takia. Suojelua tarvitsevat erityisesti naiset, lapset, iäkkäät ja vammaiset henkilöt.

Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan Somaliassa, Etiopiassa ja Keniassa 22 miljoonaa ihmistä näkee nälkää ja 5,1 miljoona lasta on akuutisti aliravittuja.

Suomi antoi viime vuonna humanitaarista apua Afrikan sarven alueelle yhteensä 22,5 miljoonaa euroa. Pekka Marttila arvioi, että avuntarve alueella jatkuu pitkään.

Artikkelia on päivitetty 27.3. jatkosopimuksen syntymisen ja sen keston osalta.

Lue lisää: Afrikan nälkäkriisi jäi Venäjän hyökkäyssodan varjoon

Lue lisää: Somalia on nälänhädän partaalla