Jukka Aronen

Ruotsi myllertää kansalaisjärjestörahoitusta

Jatkossa kehitysrahoitusta voivat hakea ruotsalaisten lisäksi ulkomaiset järjestöt. Hallituksen toive on, että nykyistä suurempi osa tuesta virtaisi suoraan kehittyvien maiden järjestöille ilman välikäsiä.

Ruotsin kehitysyhteistyövirasto Sida ilmoitti maaliskuussa lakkauttavansa kansalaisjärjestöjen kanssa solmitut monivuotiset kumppanuussopimukset vuoden loppuun mennessä.

Toukokuussa on avattu uusi hakukierros, joka määrittää tuen saajat tammikuusta 2025 lähtien. Rahoitusta voivat jatkossa saada myös ulkomaiset järjestöt, kuten kehittyvien maiden paikalliset organisaatiot.

Yllättävä lakkautuspäätös koskee 17:ää järjestöä, joilla on niin sanottu strateginen kumppanuussopimus Sidan kanssa. Sopimuksen takaamaa ennustettavaa rahoitusta ovat saaneet muun muassa Diakonia, Pelastakaa Lapset, WWF, Plan, ForumCiv, Olof Palmes Internationella Center ja We Effect.

Ruotsalaisjärjestöt tukevat noin 2 000:ta paikallista organisaatiota ympäri maailman. Moni on jo joutunut ilmoittamaan kumppaneilleen, että yhteistyö ei välttämättä jatku ensi vuonna.

Kumppanuusjärjestöt ovat saaneet kutsun uudelle hakukierrokselle. Jos ne eivät tule valituiksi, ne ovat vaarassa menettää nykyisiin sopimuksiin kirjatut noin 250 miljoonan euron tuet, arvioi pohjoismainen kehityskysymyksiin perehtynyt Development Today -lehti.

Eurooppalaiseen kehitysjärjestöjen verkostoon kuuluvan CONCORD Sverigen mukaan useat järjestöt pitävät uutta hakukierrosta verovarojen haaskauksena, sillä hakemusten täyttäminen ja uusien suunnitelmien laatiminen syövät paljon voimavaroja.

Sopimusten lakkauttaminen voi myös vaikuttaa kehittyviin maihin. Ruotsalaisjärjestöt tukevat noin 2 000:ta paikallista organisaatiota ympäri maailman. Moni on jo joutunut ilmoittamaan kumppaneilleen, että yhteistyö ei välttämättä jatku ensi vuonna.

Hallitus haluaa luopua välikäsistä

Sidan yllätyspäätös on seurausta Ruotsin hallituksen linjanmuutoksista. Esimerkiksi viime joulukuussa julkistetussa uudessa kehitysyhteistyöstrategiassa puhutaan tarpeesta suunnata yhä suurempi osa tuesta suoraan kehittyvien maiden omille järjestöille.

Sidan kansalaisjärjestöyksikön johtaja Karin Fällman sanoi Development Today -lehdelle, että vaikka kumppanuussopimukset ovat laillisesti sitovia, ne voidaan purkaa kolmen kuukauden varoitusajalla.

Fällmanin mukaan useat muut teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n jäsenet ovat tehneet vastaavia muutoksia.

Uusi hakukierros on jo käynnissä. Aikataulua pidetään tiukkana, mutta Sida toivoo voivansa allekirjoittaa uudet sopimukset heti vuodenvaihteen jälkeen.