Sudans alternativa guld

Få vet om det, men Sudan är störst i världen på något som vi äter och använder dagligen. Akaciagummi, eller arabiskt gummi som det också kallas, är en nödvändig ingrediens i allt från målarfärg och lim till godis, havannacigarrer och Coca-Cola. De guldskimrande gummiklumparna skördas från träd i Sudans torra och sandiga ökenlandskap, där de växer bättre än någon annanstans på jorden. Men resan till färdigt pulver är lång, med många stopp på vägen.  

FOTO OCH TEXT JENNY GUSTAFSSON

Skribenten är frilansjournalist.

Amin Al-Hassan skördar på traditionellt sätt med en sonki. Trots att Sudan är världsledande inom akaciagummi så stannar mycket av förtjänsten inte i landet. Fabrikerna som processar den slutgiltiga produkten ligger inte här: hälften av allt gummi i världen köps in till Europa, där Frankrike är ojämförbart störst. Ett enda franskt företag, Nexira, kontrollerar runt 50 procent av världsmarknaden. I livsmedel är E-numret för akaciagummi E414.
Amin Hamid håller fram sin hand som blivit klibbig av kåda. Akaciagummi skördas alltid mitt på dagen, då värmen mjukar upp klumparna. ”Vi går inte ut på morgonen även om det är svalare. Då är gummit hårt och svårt att få bort från träden”, säger han.
Akaciagummi kommer från träd som växer över hela Afrikas ”gummibälte”, som sträcker sig från Senegal och Mauretanien till Somalia. Men det är i Sudan som de allra bästa träden växer. Detta har gjort landet till världsetta på export, två tredjedelar av allt akaciagummi i världen har sitt ursprung här.
Hawa Mohammad plockar bort grus och grenar från gummiklumparna, som sedan skakas och silas på stora metallfat för att få bort all smuts. ”Akaciagummi är den tuffaste grödan, sesam och jordnötter är enklare”, säger hennes yngre syster, Hafsa Mohammad, som sitter en bit bort.
Mycket av Kordofans akaciagummi tas till regionens huvudstad Elobeyd, där det sorteras och krossas i mindre bitar. Hawa Mohammad och fyra andra kvinnor utför det tunga arbetet inne i en lokal i stadens industriområde. ”Vi går igenom varje hög flera gånger, och så krossar vi allt till smulor”, säger hon och pekar på några träpåkar som ligger på golvet. Över hela området ligger en söt, mjuk doft av jordnöt: i många av fabrikerna runtomkring rensas och paketeras jordnötter.
Systrarna och de två kollegorna tar en lunchpaus. De dukar upp bröd, sallad och friterad falafel som de tagit med hemifrån.
I Timna arbetar alla familjer med akaciagummi under någon del av året. Förutom nyttan inom den globala industrin har de guldfärgade klumparna ett lokalt värde. Många ser dem som en potent naturmedicin, som kan lindra allt från magproblem till onda leder. Flera sudanesiska företag har på senare tid börjat marknadsföra akaciagummi som superfood, som stärker kroppens immunförsvar och upptag av vitaminer.