Matti Remes

Suomi jatkaa afganistanilaisten avustamista

Humanitaarisen avun tarve kasvaa Afganistanissa. Nälänhätä uhkaa puolta maan väestöstä.

Suomi on pystynyt jatkamaan afganistanilaisten avustamista, vaikka se ei tunnustakaan viime elokuussa Afganistanissa valtaan noussutta Taleban-liikettä. Avun painopiste on nyt ihmisten perustarpeissa ja ihmisoikeuksissa, erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustamisessa.

”Osa Suomen rahoittamista kehitysyhteistyöhankkeista on jouduttu keskeyttämään, mutta työtä kyetään jatkamaan joidenkin avustusjärjestöjen kautta. Hankkeita on muutettu niin, ettei yhteistyötä tehdä hallituksen kanssa eikä Taleban ole hyötyjänä”, kertoo kehitysyhteistyön tarkastaja Arben Sejdaj ulkoministeriöstä.

”Hankkeita on muutettu niin, ettei yhteistyötä tehdä hallituksen kanssa eikä Taleban ole hyötyjänä”

– Arben Sejdaj

Suomen pitkäaikaisiin kumppaneihin kuuluva YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ylläpitää edelleen Afganistanissa naisten turvakoteja ja tukee naisten oikeuksien puolustajia. MSI Reproductive Choices -järjestö tarjoaa naisille seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluja.

”Suomi on valmis tukemaan muitakin toimijoita, joilla on edellytyksiä toimia maassa ja vastata ihmisten perustarpeisiin”, Sejdaj sanoo.

Osa Suomen Maailmanpankin jälleenrakennusrahaston varoista on ohjattu uudelleen Maailman ruokaohjelmalle WFP:lle, YK:n lastenjärjestölle Unicefille ja Maailman terveysjärjestölle WHO:lle.

”Keskustelut rahaston toiminnan mukauttamiseksi jatkuvat.”

Ennen Talebanin valtaannousua Suomen kehitysyhteistyö Afganistaniin oli noin 30 miljoonaa euroa vuodessa. Sejdaj´n mukaan muuttuneessa tilanteessa tukea on vähennetty.

Humanitaariselle avulle kova tarve

Kehitysyhteistyön ohella Suomi valmistelee Afganistaniin humanitaarisen avun rahoituspakettia, josta tuetaan maassa toimivia avustusjärjestöjä.

Avun perille vienti on Afganistanissa vaikeaa, Arben Sejdaj muistuttaa. Ongelmia aiheuttaa muun muassa se, että maan virallinen rahaliikenne on pysähdyksissä.

YK kertoi tammikuussa tarvitsevansa tänä vuonna noin 4,3 miljardin euron edestä avustuksia, jotta humanitaarinen katastrofi voidaan Afganistanissa välttää. Järjestön mukaan nälänhätä uhkaa 22:ta miljoonaa afganistanilaista eli puolta maan väestöstä. Välittömän avun tarpeessa on myös 5,7 miljoonaa Afganistanin naapurimaihin paennutta ihmistä.

Lue lisää: Avustustyö Afganistanissa vaatii keskusteluja Talebanin kanssa

Lue lisää: Äärimmäinen köyhyys ja konfliktit keskittyvät hauraisiin valtioihin ‒ ja se haastaa kehitysyhteistyön