Teräaseet pois!

Vuodenvaihteen loma-aika koittaa, ja monet maahanmuuttajataustaiset sukuloivat Afrikassa. Lentokentällä tytöt tietävät, että teräviä esineitä ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa matkustamoon. Mutta mikä heitä odottaa perillä?

Etenkin koulujen kesälomilla tyttöjä saattaa olla vastassa ympärileikkaaja, joka silpoo heidän sukuelimensä perinteen mukaisesti. Somaliassa lähes kaikki tytöt ja naiset on silvottu eriasteisesti. Paikalliset leikataan 7–10-vuotiaina, lomailijat taas 12–14-vuotiaina, mikä on usein hankalaa ja tuskallista. Loma kuluu toipumiseen.

Yhdysvalloissa naisten sukuelinten silpominen on rikos, josta liittovaltion viranomaiset muistuttavat matkailijoita lentokentillä lomakausina. Kaikki afrikkalaiset vanhemmat eivät tiedä, että ulkomaillakin tehty ympärileikkaus vaikuttaa lapsen huoltajuuteen tai oleskelulupaan.

Suomessa naisten sukuelinten silpominen on törkeä pahoinpitely, josta tulee ilmoittaa poliisille.

Myös Euroopan maissa maahanmuuttajatyttöjen vanhempia ja sukulaisia valistetaan naisten sukuelinten silpomisen vaaroista. Yksi kohderyhmä on juuri sukulaisvierailijat, kuten ranskalaisen pilapiirtäjän Anne Derennen kuvassa.

6. helmikuuta vietetään kansainvälistä naisten sukuelinten silpomisen nollatoleranssipäivää.

TEKSTI TIINA KIRKAS