Jukka Aronen

Uusi ilmastolaskuri vahvistaa naudanlihan ilmastohaitat

Naudanlihatuotteet ovat muita elintarvikkeita pahempia ilmastonlämmittäjiä sekä painon että kaloreiden ja proteiinipitoisuuden mukaan mitattuina, kertoo The Economist -lehden uusi indeksi.

Tofu on selkeästi naudanlihapihviä ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Mutta onko se yhä sitä, jos ihmisen pitää syödä vähäkalorista tofua enemmän kuin runsaskalorista naudanlihaa, jotta hän saa saman määrän energiaa ruoastaan?

Brittiläinen The Economist -lehti on tehnyt laskurin, jonka avulla on mahdollista verrata eri elintarvikkeiden hiilidioksidipäästöjä suhteessa niiden painoon, kalorimäärään ja proteiinipitoisuuteen.

Laskurin ympärille on luotu uusi ”banaani-indeksi”, jossa jokaisen elintarvikkeen ilmastopäästöjä verrataan banaaniin. Banaani valikoitui vertailukohdaksi siksi, että se on sekä ilmastovaikutukseltaan että ravintoarvoltaan keskitasoinen.

Banaani-indeksi muistuttaa The Economist -lehden 1980-luvulla kehittämää Bic Mac -indeksiä, jonka avulla verrataan eri maiden ostovoimaa maailmalla yleisen McDonaldsin hampurilaisen hinnan perusteella.

Tofu on naudanlihan vastakohta

Uusi indeksi ei vie naudanlihalta pois sen mainetta planeettaa eniten lämmittävänä elintarvikkeena. Kilon naudanjauhelihan tuottaminen synnyttää kasvihuonekaasupäästöjä saman verran kuin 109 banaanikilon valmistaminen. Kaloreissa mitattuna ero kavenee hieman, naudanjauheliha on silloin enää 54 kertaa haitallisempaa ilmastolle kuin banaanit.

Soijapohjainen tofu näyttäytyy indeksissä kaikilla mittareilla lähes täydellisenä vastakohtana naudanlihalle ja ilmaston kannalta erinomaisena tapana hankkia proteiinia. Sen ainoa heikkous on soijanviljelyn viemä suhteellisen suuri maa-ala verrattuna lopputuotteen painoon ja kaloreihin.

Myös siipikarja voittaa naudanlihan selkeästi. Painossa mitattuna se on ”vain” 11 kertaa vahingollisempaa kuin banaanit, ja kaloreissakin enää 4 kertaa huonompi vaihtoehto kuin keltaiset verrokkinsa.

Ilmaston kannalta ongelmallisena pidetty riisi rinnastuu indeksissä useisiin eläinpohjaisiin tuotteisiin, kuten lehmänmaitoon, kananmuniin ja jäätelöön. Riisiäkin ongelmallisempia ovat – painossa mitattuna – esimerkiksi paljon vettä ja energiaa vaativa lehtisalaatti sekä jäteongelmia synnyttävä oliiviöljy.

Indeksin tietoaineisto on saatu tieteellisestä tutkimuksesta, jossa analysoitiin kahdeksassa brittiläisessä supermarketissa myynnissä olevien yli 57 000 elintarvikkeen ympäristövaikutuksia.

Vähälihaisempi ruokavalio leikkaisi päästöjä

Elintarvikkeiden aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen mittaaminen on tärkeää, sillä ruoantuotanto aiheuttaa jopa kolmasosan planeetan päästöistä – ja lihatuotteiden osuus tästä on 60 prosenttia.

Lihapainotteinen ruokavalio on osaltaan vaikuttanut siihen, että peräti puolet maapallon asutuskelpoisesta maa-alasta on maatalouden käytössä. Maatalous kuluttaa myös 70 prosenttia makeasta vedestä.

Minnesotan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vähälihaisen, välimerellisen ruokavalion noudattaminen kaikkialla maailmassa voisi pudottaa kasvihuonekaasupäästöjä jopa 29 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.