Jukka Aronen

Valtiot tukivat fossiilienergiaa ennätyssummalla

Kansalaisten energialaskuja kevennettiin yli tuhannella miljardilla dollarilla viime vuonna. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan tuet eivät ole hyödyttäneet köyhimpiä ihmisiä.

Maailman maat sitoutuivat Glasgow’n ilmastokokouksessa vuonna 2021 luopumaan ”tehottomista fossiilisten polttoaineiden tuista”. Prosessi ei ole sujunut hyvin, arvioidaan Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tuoreessa raportissa.  

Valtioiden myöntämät julkiset tukiaiset öljylle, maakaasulle, kivihiilelle ja fossiilisten polttoaineiden avulla valmistetulle sähkölle nousivat viime vuonna ennätyslukemiin eli yli tuhanteen miljardiin Yhdysvaltain dollariin. Maakaasua tuettiin 100 prosenttia ja öljyä 85 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Tukia käytettiin erityisesti hillitsemään Venäjän aloittaman Ukrainan-sodan aiheuttamia energian hintapiikkejä.

Tukia käytettiin erityisesti hillitsemään Venäjän aloittaman Ukrainan-sodan aiheuttamia energian hintapiikkejä.

Suurin osa tuista myönnettiin kehittyvissä maissa

IEA:n laskelmien mukaan suurin osa tuista käytettiin kehittyvissä maissa ja nousevissa talouksissa.

Esimerkiksi Thaimaassa asetettiin dieselin litrahinnalle 0,85 dollarin katto, ja Guyanassa luovuttiin bensiinin ja dieselin valmisteverosta. Intiassa puolestaan nostettiin köyhille suunnattua nestekaasupullojen hintatukea 820 miljoonaan dollariin.

Toisaalta myös vanhoissa teollisuusmaissa käytettiin yli 500 miljardia dollaria kuluttajien energialaskun kohtuullistamiseen. Tästä 350 miljoonaa dollaria kului Euroopassa. Esimerkiksi Saksan hallitus korotti tukea, jolla autetaan vähätuloisia maksamaan asuntonsa lämmityslasku.

Tukien hyödyt valuvat hyväosaisille

IEA:n mukaan tuet pitivät fossiilienergian hinnan keinotekoisesti kilpailukykyisenä uusiutuvan energian rinnalla ja samalla heikensivät energian loppukäyttäjien moitiivia vaihtaa puhtaampaan energianlähteeseen.

Raportissa muistutetaan, että vaikka köyhimmät kansalaiset kärsivät eniten korkeista fossiilienergian hinnoista, tukiaiset eivät useinkaan helpota köyhimpien tilannetta, vaan hyöty valuu parempiosaisille.

IEA suosittaa, että polttoaineiden hintoja vakautettaisiin muilla keinoin kuin tukiaisilla. Oleelllista olisi myös tarjota energiatehokkaita ja vähäpäästöisiä järjestelmiä ja palveluita sekä kotitalouksille että teollisuusyrityksille.