Vastuussa katastrofien uhreille

Uusi humanitaarisen avun laatujärjestelmä vastaa entistä paremmin ihmisten hätään, järjestelmää hallinnoivan CHS Alliancen johtaja Judith Greenwood sanoo.

Judith Greenwood, humanitaarisen avun laatujärjestelmä CHS on tarkoitettu esimerkiksi avustusjärjestöille. Miten se eroaa aiemmista järjestelmistä?

”CHS pohjautuu vanhoihin laatujärjestelmiin. Se on entistä vahvempi, sillä se nostaa kriisistä kärsivän yhteisön avustustyön keskipisteeksi.”

Mitä se tarkoittaa?

”CHS:n jäsenet sitoutuvat yhdeksään periaatteeseen, joita ovat esimerkiksi avun tehokas välittäminen hätää kärsiville ihmisille ja valitusten käsittely. Avunantajien pitää osoittaa toimivansa periaatteiden mukaisesti. Jos avustusjärjestö esimerkiksi sanoo kuuntelevansa yhteisöä, järjestön pitää myös todistaa, että yhteisöllä on mahdollisuus valittaa avustusoperaatiosta.”

CHS-järjestelmän yhdeksän periaatetta jakautuvat 62 kohtaan, joita avunantajien pitää seurata. Onko järjestelmä liian raskas järjestöille?

”Toivon, että jokainen järjestö ottaa vastuuta tekemisistään. CHS Alliance hallinnoi laatujärjestelmää ja yrittää pitää järjestelmän noudattamisen niin helppona kuin mahdollista. Toisaalta on ymmärrettävä, että työ on raskasta, jos halutaan saavuttaa jotakin kestävää.”

Esimerkiksi Haitin maanjäristyksen avustusoperaatiota moitittiin tehottomaksi. Jos CHS-järjestelmä olisi ollut olemassa, olisiko avustustyö sujunut paremmin?

”Tiedän, että avustusjärjestöjen yhteistyö on usein puutteellista, jolloin osa yhteisöistä saa liikaa ja osa liian vähän apua.”

”En työskennellyt vielä tuolloin laatujärjestelmien parissa, joten en voi vastata. Mutta tiedän, että avustusjärjestöjen yhteistyö on usein puutteellista, jolloin osa yhteisöistä saa liikaa ja osa liian vähän apua. Joskus auttajilla on myös niin kova kiire, ettei uhreilta kysytä, mitä nämä haluaisivat. Usein paikalliset järjestöt myös sivuutetaan. CHS-järjestelmä olisi voinut tarjota kaikille yhteiset toimintaperiaatteet.”

Maailma elää parhaillaan ennennäkemättömien kriisien aikaa esimerkiksi pakolaistilanteen vuoksi. Voiko CHS auttaa tässä tilanteessa?

”Enemmän kuin koskaan. Meillä on nyt erinomainen tilaisuus tarkastella avun laatua.”

JUDITH GREENWOOD

IKÄ: 53

TYÖ: CHS Alliancen toiminnanjohtaja

KOULUTUS: Sosiaalipolitiikan maisteri London School of Economics and Political Sciences -yliopistosta

URA: Aloitti vuonna 2002 Punaisen Ristin kansainvälisessä komiteassa ja työskenteli muiden muassa Palestiinalaisalueella ja Sudanissa. Ennen Punaista Ristiä työskenteli Concern Worldwide- ja International Rescue Committee -järjestöissä muiden muassa Angolassa, Bosnia ja Hertsegovinassa sekä Afganistanissa.

MUUTA: kotoisin Irlannista ja asuu nykyisin Genevessä Sveitsissä.

TEKSTI TEIJA LAAKSO

KUVA SAMULI SIIRALA

Kirjoittaja on maailma.net -verkkojulkaisun päätoimittaja.

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5