Päivi Ängeslevä

Ville Kallonen oppi Syyriassa, että avustustyö vaatii rautaista ammattitaitoa

Humanitaarisissa järjestöissä tarvitaan yhtä lailla insinöörejä, rahoituksen taitajia kuin logistiikan osaajiakin.

”Maailman ruokaohjelma WFP on YK:n alainen maailman suurin humanitaarinen järjestö, joka toimittaa ruoka-apua vuosittain yli 80 miljoonalle ihmiselle. Yli puolet avusta jaetaan ruokana ja loput rahana. Kun aloitin järjestelmäinsinöörinä Rooman päämajassa Italiassa, WFP:ssä oli käynnissä iso raha-avun raportoinnin ja tietojärjestelmien digitalisointi.

Tehtäväni oli tukea ja kehittää käteismaksuohjelmien toimitusjärjestelmiä.

Ensin avunantaja päättää avustuksensa määrän, aikataulun ja ehtonsa, kuten sen, että ruoka-apu on Syyrian pakolaisille tai raskaana oleville ja imettäville naisille. Maatoimistot huolehtivat, että avustusohjelmat toteutetaan ehtojen mukaan.

”Uskalsin hypätä uuteen, ja suurin oppini apulaisasiantuntijan vuosiltani onkin se, että mitään ei menetä, ellei kokeile.”

Sen jälkeen minun työni oli varmistaa it-osastojen kanssa, että tiedot avunsaajista ja ruoka-avun ehdoista löytyvät järjestelmistä, käteisavustus maksetaan yhtä varmasti kuin Kelan etuisuus Suomessa ja järjestö saa tiedon siitä, että raha on mennyt perille. Esimerkiksi Tšadissa avunsaajan henkilöllisyys varmennettiin sormenjälkitunnistuksella ja maksukortilla rahanjaon yhteydessä.

LUKIOSSA HAAVEILIN työstä YK:n kaltaisessa kansainvälisessä järjestössä. Luin elintarviketieteitä, valmistuin maisteriksi ja ajauduin it-konsultiksi. Työskentelin tietojärjestelmien parissa kaupan alalla sekä kaivos- ja energiateollisuudessa, kunnes näin ilmoituksen WFP:n pestistä.

Hain, tulin valituksi ja vaihdoin alaa.

En tiennyt mitään kansalais- tai humanitaarisista järjestöistä enkä siitä, miten ruoka-avun jakaminen toimii. Jälkeenpäin olen tajunnut, ettei se haittaa. Uskalsin hypätä uuteen, ja suurin oppini apulaisasiantuntijan vuosiltani onkin se, että mitään ei menetä, ellei kokeile.

OLENNAISTA ON tuoda jotain konkreettista pöytään, kuten oma rautainen ammattitaitonsa. Moni ei ajattele, että humanitaarisessa työssä tarvitaan yhtä lailla insinöörejä, rahoituksen taitajia kuin logistiikan osaajia. Pelkkä halu auttaa ihmisiä ei riitä.

Mutta se on tarpeeksi, että on oman alansa ammattilainen.

Viimeisen vuoteni työskentelin Syyrian maatoimistossa, jossa WFP toimittaa kuukausittain ruoka-apua noin 5,8 miljoonalle syyrialaiselle. Raha-apua annetaan eniten raskaana oleville ja imettäville naisille ja koulupudokkaille, jos he palaavat kouluun. Kiersin myös Turkin, Libanonin, Tšadin, Bangladeshin, Jordanian, Mosambikin ja Etiopian toimistot.

Opin ihmisistä paljon. Olin ottanut annettuna, että ihmiset eri puolilla maailmaa ajattelevat eri tavalla, mutta en tajunnut sitä. Esimerkiksi Syyriassa on turha lähettää sähköpostia ihmiselle, jota ei ole tavannut, sillä se ohitetaan. Luottamus syntyy kasvokkain. Sen jälkeen myös Zoom-palaverit onnistuvat.”

Lue lisää: Kun tulva iski Keniassa, Noora Mäkelä lähti selvittämään, onnistuiko hätäapu

Lue Lisää: Minna Soikkeli oppi, että avustustyöhön tarvitaan paljon ihmisiä


Ville Kallonen, 34

Koulutus Elintarviketieteiden maisteri Helsingin yliopistosta vuonna 2017

Työskenteli Käteismaksuohjelmien tietojärjestelmien asiantuntijana Maailman ruokaohjelman WFP:n päämajassa Roomassa Italiassa ja Syyrian maatoimistossa Damaskoksessa vuosina 2018–2021

Jatkoi Tietojärjestelmien asiantuntijana WFP:n Syyrian maatoimistossa