Teksti Karoliina Romanoff

YK:n ilmastokokouksessa verkostoidutaan ja kaupataan vihreitä ratkaisuja

Dubain ilmastokokouksen COP28:n yhteydessä on satoja oheistapahtumia päivittäin. Suomen paviljongissa vihreää osaamista kauppaavat suomalaiset yritysedustajat.

Kaksi viikkoa kestävässä ilmastokokouksessa vierailee neljä suomalaisministeriä ja yli 200 suomalaista asiantuntijaa. Suurin osa heistä edustaa yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja järjestöjä.

Ilmastokokouksesta odotetaan osallistujamäärältään maailman suurinta ilmastotapahtumaa tähän mennessä. Arvostelijoiden mukaan kokous on paisunut liian suureksi ja karnevalisoitunut viherpesuksi. Mukana on myös kyseenalaisia näytteilleasettajia, kuten öljyntuottajamaiden järjestö OPEC, joka on näyttävästi mukana omalla osastollaan.

Esillä suomalaista ilmasto-osaamista

Suomen paviljongissa esitellään Suomessa kehitettyjä innovaatioita ja ratkaisuja sään ääri-ilmiöihin varautumisessa ja ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävässä työssä. 

”Pysähdyin kuuntelemaan keskustelua biotaloudesta. En tunne aihetta kovin hyvin. Täällä voi tavata uusia ihmisiä ja oppia monista aiheista lisää”, kertoo Anna Lespoir Suomen paviljongin ulkopuolella.

Ruskeaihoinen ja tummatukkainen nainen seisoo oven edessä sinivalkoisessa puserossa.
Seychellien valtiovarainministeriötä ilmastokokouksessa edustanut Anna Lespoir kiinnostui Suomen paviljongin tarjonnasta. KUVA: Karoliina Romanoff.

Lespoir on ilmastokokouksessa Seychellien valtiovarainministeriön edustajana ja sanoo päätyneensä Suomen paviljongin yleisöön odotellessaan seuraavan neuvotteluosuuden alkua.

Dubai Expo -messualueella järjestettäviin COP28-oheistapahtumiin odotetaan yli 80 000 vierasta kahden viikon aikana. Ensimmäisen kokousviikonlopun liput yleisötapahtumiin myytiin loppuun ja kokouspaikan turvatarkastusjonot kiemurtelivat aina paikallisjuna-aseman sisäänkäynnille asti.

Miten erottautua massasta?

Suomen paviljongissakin on jouduttu miettimään, miten massatapahtumassa voi erottautua massasta. Suomella on laadukkaan puheohjelman lisäksi pohjoismaisiin naapureihin verrattuna ainakin yksi vetonaula – yleisön käytössä oleva oma kahvikone.

Suomen kauppakamarin Arabiemiraattien toimiston toiminnanjohtaja Erika Daintry kertoo, että Pauligin tarjoama kahvikone paahtaa noin 300 kupillista kahvia päivässä. ”Meillä on kävijöiden mukaan näiden kulmien paras kahvi”, Daintry vakuuttaa.

Vaalea nainen tarjoaa toiselle naiselle kahvia tiskin yli, taustalla punainen seinäke
Suomen paviljongin valttina oli oma kahvikone: kahvia tarjoilemassa Suomen kauppakamarin Arabiemiraattien toimiston toiminnanjohtaja Erika Daintry. KUVA: Karoliina Romanoff.

Sään ääri-ilmiöihin varautuminen kiinnostaa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion isännöimä sään ääri-ilmiöihin varautumista käsittelevä paneelikeskustelu veti sunnuntaina paviljongin salin täyteen yleisöä. Tavion mukaan Ilmatieteen laitoksen osaaminen ja sään ennakkovaroitusjärjestelmät kiinnostavat maailmalla.

”Sään ennakkovaroitusjärjestelmät ovat kustannustehokas tapa välttää sään ääri-ilmiöiden, kuten myrskyjen ja tulvien, aiheuttamia ihmishenkien menetyksiä ja taloudellisia vahinkoja”, Tavio summasi puheenvuorossaan.

Kuva Suomen paviljongin paneelikeskustelusta. KUVA: Business Finland.