Yksi tavoite päivässä riittää

Heidi Isohanni on oppinut, ettei avustustyössä saa vaatia itseltään liikaa.

”Urani alussa sain neuvon humanitaarisen avustustyön konkarilta: ’Suunnittele, että teet kaksi asiaa päivässä. Jos saat yhden tehtyä, ole tyytyväinen.’

Ensimmäinen Punaisen Ristin komennukseni oli Liberiaan kesäkuussa 2014. Minut lähetettiin ebola-verenvuotokuumeen vuoksi, ja olin Ristin ainoa kansainvälinen asiantuntija.

Istuin kokouksissa. Ohjasin Liberian Punaista Ristiä, jolla oli tuhat vapaaehtoista työntekijää. He kiersivät kertomassa, että ebola tarttuu ihmisen eritteistä, ja selvittivät sairastuneiden kyläläisten määrää. Minäkin kävin kylissä. En koskenut ihmisiin. Pesin kädet, desinfioin kengänpohjat.

Tiet olivat kuoppaisia, matkanteko hidasta.

Internetyhteys tökki, matkapuhelin ei toiminut. Kävelin kukkulan päälle ja moskeijan terassin tiettyyn kulmaukseen vain siksi, että siellä puhelin ehkä toimisi. Tietoa kylistä ei usein saanut. Se oli pakko hyväksyä, vaikka Punaisen Ristin päämajasta Genevestä kuinka soiteltiin.

Kun syyskuussa palasin Suomeen, olin täysin lopussa. Silti palasin vielä kuukaudeksi.

Kun syyskuussa palasin Suomeen, olin täysin lopussa. Silti palasin vielä kuukaudeksi.

Seuraavana vuonna työskentelin Tansaniassa. Naapurimaassa Burundissa oli poliittisia levottomuuksia, ja pakolaisia vyöryi rajan yli. Yritimme avata uutta pakolaisleiriä, mutta vettä ei tullut, sillä vesikaivot olivat romahtaneet. Työni jäi pitkälti teoreettiselle tasolle.

Kenttätyössä turhautuu aina. Pitää joustaa ja tyytyä siihen, mitä saa aikaiseksi.

Kentällä saan käyttää kaikkia taitojani ja lahjojani, ja niiden päälle luovaa mielikuvitusta. Kärsivällisyyteni on kasvanut, ja siedän stressiä yhä paremmin. Jälkikäteen olen tyytyväinen. On hienoa olla osa jotain suurempaa ja merkityksellistä, tuoda parannusta kärsivien ihmisten elämään. Olen kutsumustyössäni ja kohta jälleen valmis uusiin komennuksiin.”

HEIDI ISOHANNI
IKÄ: 41
KOULUTUS: Kansanterveystieteen maisteri London School of Hygiene and Tropical Medicine -yliopistosta vuonna 2011
TYÖSKENTELI: Punaisen Ristin terveydenhuollon asiantuntijana Liberiassa, Tansaniassa ja Malawissa vuosina 2014–2016
JATKAA TYÖHÖN: Isänsä omaishoitaja ja valmiina uusiin komennuksiin.

TEKSTI PÄIVI ÄNGESLEVÄ
KUVA SAMULI SIIRALA