”Opimme yksinkertaisia viljelymenetelmiä ja luomuviljelyä, kastelujärjestelmien ja varastojen rakentamista, uusien vihannesten viljelyä sekä tuotteiden myyntiä ja markkinointia. Tärkeää oli myös tieto, ettei maata kannata lannoittaa polttamalla, jos siitä halutaan hyötyä pitkään”, kertoo nicaragualainen Roberto Hernández López. Nyt tila tuottaa myyntiin sitruunoita, appelsiineja sekä maissia ja erilaisia vihanneksia. Perheen tulot nousivat tuotannon laajentamisen myötä.
Lopezin mukaan koulutus muutti asenteita. Menestyksen myötä ihmiset alkoivat uskoa kykyihinsä. Tiedon ja koulutuksen lisäksi tarvittiin kuitenkin sisua, sillä esimerkiksi kaikki keinokastelulla vihanneksia viljelleet eivät pärjänneet.
”He eivät tehneet riittävästi töitä näin kuivalla alueella”, Hernández López arvioi.
Suomi tuki Nicaraguassa vuosina 2004–2011 maaseudun kehitysohjelmaa, joka auttoi köyhiä viljelijöitä eteenpäin koulutuksen ja pienen rahallisen tuen avulla.
Kuva: Outi Einola-Head, grafiikka: Juho Hiilivirta