”Uusilla välineillä ja taudinmäärityskokeilla voimme testata potilailta monia tartuntatauteja, kuten denguekuumeen, pilkkukuumeen ja vakavan ripulin. Lisäksi pystymme testaamaan, mille antibiooteille bakteerit ovat vastustuskykyisiä. Tämän ansiosta lääkärit voivat määrätä hoitoon sopivia lääkkeitä”, kertoo tohtori Vatsana Sopraseuth, joka johtaa Savannakhetin sairaalalaboratoriota Laosissa.
Kaakkois-Aasia on maailman nopeimmin kasvavia talousalueita. Kun talous kasvaa, sekä tavarat että ihmiset liikkuvat aiempaa enemmän paikasta toiseen. Ilmiön huono puoli on, että ihmisten mukana myös tartuntataudit leviävät entistä helpommin: esimerkiksi Laosissa ennätysmäärä ihmisiä sairastui denguekuumeeseen vuonna 2013.
Jotta mahdollisimman moni välttäisi tartuntataudin riskin, tarvitaan järjestelmiä, jotka tunnistavat taudit nopeasti ja estävät niiden leviämisen. EU tuki vuosina 2011–2016 työtä, joka paransi Laosin terveyslaboratorioiden valmiuksia toimia tartuntatauteja vastaan. Hankkeen aikana lähes 3500 päättäjää ja laboratorioteknikkoa sai koulutusta tartuntatautien havaitsemisesta ja niiden leviämisen hillitsemisestä. Suomi rahoitti työtä EU:n kautta.
Kuva: European Union Delegation to Laos, grafiikka: Juho Hiilivirta