Verovarat läpinäkyviksi

Käytetäänkö valtion varat suunnitelmien mukaisesti koulutukseen ja terveydenhuoltoon? Saavatko kansalaiset ja yritykset tietää, mihin verovarat on käytetty? Päätyvätkö verorahat opettajien, sairaanhoitajien ja poliisien palkanmaksuun?

Taloushallinto varmistaa, että valtion varat käytetään tehokkaasti ja hyvän hallinnon periaatteita noudattaen. Kansalainen ei halua maksaa verojaan, jos hän arvelee, että varoja käytetään vääriin tarkoituksiin. Investoija haluaa sijoittaa maahan, jossa valtion varat käytetään suunnitellusti tien rakentamiseen tai sähköverkon laajentamiseen. Julkisen taloushallinnon parantamisella on tärkeä rooli kehitystavoitteiden saavuttamisessa.

Suomi tukee julkisen taloushallinnon ja verotuksen vahvistamista Tansaniassa, Keniassa, Somaliassa ja Afganistanissa muiden avunantajien kanssa. Esimerkiksi vuonna 2016 Tansaniassa 90 prosenttia ministeriöistä oli kehittänyt taloushallintoaan tyydyttävälle tasolle. Afganistanissa tilintarkastusviraston tarkastukset kattoivat budjetiltaan suurimmat ministeriöt. Somaliassa edistettiin julkisten hankintojen lain toimeenpanoa vuonna 2016. Tavoite on, että vuonna 2018 suurin osa julkisista hankinnoista kilpailutetaan. Keniassa joka neljäs kansalainen osallistui keskusteluun piirikunnan varojen käytöstä vuoden  2016 aikana.

Kuva: Tiina Kirkas, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *