Terveyttä kyliin Malawissa

Lapset ja äidit rokotetaan, koululaiset oppivat pesemään kätensä, kyläläiset saavat puhdasta juomavettä. Punaisen Ristin terveystyö tuottaa tulosta Malawissa.

KUVAT VILLE PALONEN

TEKSTI MIKA JOUHKI

Valokuvaaja Ville Palonen ja toimittaja Mika Jouhki vierailivat Malawissa marraskuussa 2019 Suomen Punaisen Ristin viestintädelegaatteina.

Puroksi kuihtuneen joen äärellä on ruuhkaa, kun Mwanamulanjen kylän naiset ja tytöt ovat saapuneet vedenottopaikalle. Likainen juomavesi on aiheuttanut perheissä paljon sairauksia. Jatkossa alueen yli 2 000 asukasta saavat turvallista vettä uudesta kaivosta.
Vapaaehtoistyöntekijä Aisha Maganga auttaa liikkuvan klinikan hoitajia lasten punnituksessa Chikatan kylässä. Tällä klinikkavierailulla hän punnitsi 160 lasta. Lasten terveystiedot kirjataan henkilökohtaisiin kortteihin.
Päivähoitokeskuksissa vapaaehtoiset hoitavat ja leikittävät 2–6-vuotiaita lapsia, jakavat heille ruokaa ja opettavat uusia taitoja. Samalla vanhemmat voivat keskittyä omiin töihinsä.
Elena Dickson esittelee Thawalen koulun äitiryhmässä ommeltua pestävää kuukautissuojaa. Ryhmissä nuoret kuulevat kuukautishygieniasta ja ehkäisystä.
”Kaasupoljin” helpottaa käsien pesua Bereun koulussa.
Näytelmäryhmä esiintyy yleisölle Chemaliron kylässä. Tällä kertaa esitys muistuttaa puhtaan veden ja sanitaation tärkeydestä ja antaa ohjeita hygieenisen käymälän rakentamiseen.
Koululaisryhmä jakaa tietoa puhtaan veden ja käsienpesun tärkeydestä Bereun koulussa. Punainen Risti on rakentanut koululle uudet käymälät.